Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Euro si udržalo svoje zisky zo štvrtka a obchoduje sa po 1,1460 USD

Tabuľka výmenných kurzov na Champs Elysees v Paríži. Foto: TASR/AP

Dôvodom je pretrvávajúco vysoká inflácia v eurozóne, ktorá sa v januári dostala až na rekordných 5,1 %.

Frankfurt nad Mohanom 4. februára (TASR) - Spoločná európska mena si na konci týždňa udržala svoje zisky zo štvrtka (3. 2.) a jej kurz sa pohybuje nad 1,14 USD/EUR. V piatok ráno sa predávala po 1,1460 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako vo štvrtok večer.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok popoludní referenčný kurz eura ešte výrazne nižšie na 1,1286 USD/EUR.

Vo štvrtok sa euro počas krátkeho času posilnilo takmer o 2 centy. Príčinou boli vyjadrenia šéfky ECB Christine Lagardovej po skončení sa zasadnutia Rady guvernérov, ktoré podľa mnohých analytikov signalizujú, že ECB by mohla začať sprísňovať menovú politiku skôr, než sa doteraz predpokladalo.

Dôvodom je pretrvávajúco vysoká inflácia v eurozóne, ktorá sa v januári dostala až na rekordných 5,1 %. To podľa Lagardovej vyvolalo znepokojenie Rady guvernérov.

Na konci týždňa trh čaká predovšetkým na správu o januárovom vývoji na trhu práce v USA. Analytici vzhľadom na vlnu variantu omikron počítajú len s miernym zvýšením počtu pracovných miest.