Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Euro výrazne oslabilo, jeho kurz klesol na 1,2430 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Kurz spoločnej európskej meny výrazne klesol. Hlavným dôvodom sú vyhliadky na ďalšie uvoľnenie menovej politiky v eurozóne. Informovala o tom agentúra DPA.

Frankfurt nad Mohanom 21. novembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny výrazne klesol. Hlavným dôvodom sú vyhliadky na ďalšie uvoľnenie menovej politiky v eurozóne. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa popoludní predávalo po 1,2430 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes okolo poludnia referenčný kurz na 1,2422 (vo štvrtok: 1,2539) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8050 (0,7975) eura.

Rozhodujúcim impulzom pre obchodovanie na devízovom trhu bol dnes prejav šéfa ECB Maria Draghiho. "Urobíme, čo budeme musieť, aby sme infláciu a inflačné očakávania čo najrýchlejšie zvýšili, ako to od nás požaduje náš mandát týkajúci sa zabezpečenia cenovej stability," uviedol Draghi na kongrese bankárov vo Frankfurte nad Mohanom. "Objem, tempo a zloženie" cenných papierov, ktoré bude ECB nakupovať, sa môže korigovať, dodal Draghi.

Aj napriek tomu, že ECB prijala celý rad opatrení na podporu ekonomiky a v boji proti nízkej inflácii, zatiaľ sa neukázal žiaden pokrok. "Takže nemôžeme byť prekvapení, že Draghi si robí čoraz väčšie starosti," komentoval dnešné vyhlásenia šéfa ECB expert spoločnosti Capital Economics John Higgins.