Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Eurobarometer ukázal klesajúci trend spotreby tabaku v celej únii

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mičovič

Ukázalo sa, že vystavenie tabakovému dymu v baroch a reštauráciách v EÚ naďalej klesá.

Brusel/Bratislava 29. mája (TASR) - Spotreba tabaku v krajinách Európskej únie (EÚ) sa v porovnaní s rokom 2012 znížila o dva percentuálne body, avšak 26 percent obyvateľov EÚ stále fajčí. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometra, ktorý dnes v Bruseli zverejnila Európska komisia (EK) pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku pripadajúceho na 31. mája. TASR o tom informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

EK pred Svetovým dňom bez tabaku zverejnila výsledky prieskumu Eurobarometra nazvaného "Postoje občanov EÚ k tabaku a elektronickým cigaretám". Prieskum ukázal klesajúci trend spotreby tabaku v celej Európe. Veková kategória, v ktorej sa zaznamenal najväčší pokles o štyri percentuálne body, bola kategória mladých ľudí vo veku 15 až 24 rokov (pokles z 29 percent na 25 percent). Naďalej pretrvávajú významné rozdiely v spotrebe tabaku a tabakových výrobkov s najnižšími ukazovateľmi vo Švédsku (11 percent) a vo Fínsku (19 percent) a najvyššími v Grécku (38 percent) a Bulharsku (35 percent).

Za posledných 12 mesiacov sa pokúšalo prestať fajčiť 19 percent opýtaných, celkovo sa od roku 2012 pokúšalo skoncovať s fajčením 59 percent respondentov.

Elektronické cigarety vyskúšalo 12 percent občanov EÚ, kým v roku 2012 to bolo sedem percent. Podľa Eurobarometra 67 percent respondentov povedalo, že elektronické cigarety vyskúšalo s cieľom obmedziť fajčenie alebo s ním prestať. Ukázalo sa, že tento typ cigariet nie je na daný účel vhodný - len 21 percent opýtaných uviedlo, že sa im podarilo obmedziť fajčenie pomocou týchto výrobkov, len 14 percent bolo schopných s fajčením prestať. Vyskúšať elektronické cigarety majú sklon skôr mladší občania EÚ (13 percent respondentov vo veku 15-24 rokov) v porovnaní s troma percentami ľudí vo veku nad 55 rokov.

Komisár Európskej únie pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis zdôraznil fakt, že priemerný vek, keď občania EÚ začínajú skúšať fajčenie, je stále 17,6 roka. Preto komisár podčiarkol: "Čísla nám ukazujú, že boj s fajčením sme ešte nevyhrali, čo platí najmä v prípade mladých ľudí. Nie je prijateľné, aby pre mladých ľudí v EÚ bolo fajčenie príťažlivé." Andriukaitis ďalej akcentoval, že "hlavným cieľom európskej smernice o tabakových výrobkoch je zaistiť, aby dané nebezpečné produkty mladých ľudí neprimerane nelákali". "Preto sú zakázané príchute, ktorými sa prekrýva trpká chuť tabaku, ako aj balenia s tenkými cigaretami či balenia s menej ako 20 cigaretami, a sú predpísané obrazové i textové zdravotné výstrahy pokrývajúce 65 percent obalu," dodal komisár EÚ.

Eurobarometer ukázal, že vystavenie tabakovému dymu v baroch a reštauráciách v EÚ naďalej klesá. Len 12 percent opýtaných povedalo, že boli v minulom roku vystavení tabakovému dymu v stravovacích zariadeniach - ide o dvojpercentný pokles v porovnaní s rokom 2012, keď bolo vystavených tabakovému dymu 14 percent opýtaných. V EÚ počet pracovníkov, ktorí sú zriedkavo vystavení tabakovému dymu vo vnútorných priestoroch pracoviska alebo mu nie sú vystavení, predstavuje 73 percent.

Väčšina občanov EÚ je za prísne politické opatrenia súvisiace s tabakom a elektronickými cigaretami. Napríklad 70 percent respondentov konštatovalo, že je potrebné zlepšiť zisťovanie pôvodu tabakových výrobkov s cieľom znížiť nezákonné obchodovanie s nimi, aj keby to znamenalo zvýšenie cien tabakových výrobkov. Téma Svetového dňa bez tabaku sa v roku 2015 zameriava práve na odstránenie nezákonného obchodu s tabakovými výrobkami.

Prieskum Eurobarometra "Postoje občanov EÚ k tabaku a elektronickým cigaretám" vykonala spoločnosť TNS Opinion and social network v 28 členských štátoch únie od 29. novembra do 8. decembra 2014. Do prieskumu bolo zahrnutých 28.000 respondentov z rôznych sociálnych a demografických skupín.

Fajčenie predstavuje najčastejšiu príčinu úmrtia v EÚ, pričom sa mu dá predchádzať. Každý rok na následky fajčenia v EÚ zomrie približne 700.000 osôb.

Brusel 3. apríla 2014 prijal smernicu o tabakových výrobkoch (2014/40/4Ú), ktorá obsahuje pravidlá týkajúce sa výroby, prezentácie a predaja tabakových a ďalších súvisiacich výrobkov. V členských štátoch únie začne platiť od mája 2016.