Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EuroGas v arbitráži so Slovenskom: Čelíme pokusu o patentový podvod

Mastenec Foto: TASR/Milan Kapusta

EuroGas AG hrozil SR arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala firma najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur.

Bratislava 26. mája (TASR) - Spoločnosť EuroGas, ktorá je v arbitráži so Slovenskom o údajne nelegálne odobratie licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome, tvrdí, že čelila pokusu o patentový podvod. Pre TASR to uviedol predseda predstavenstva EuroGas Wolfgang Rauball.

Dcérska spoločnosť EuroGasu Rozmin podala v roku 2014 na Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) žiadosť o výmaz úžitkového vzoru „Zakladanie vyťažených banských priestorov“, ktorý si v roku 2011 zaregistroval predseda Hlavného banského úradu (HBÚ) Peter Kúkelčík a Peter Čorej. „Túto žiadosť sme podali, pretože patent udelili na základe dokumentov odcudzených spoločnosti Rozmin,“ zdôraznil Rauball.

ÚPV potvrdil, že v roku 2015 žiadosti o výmaz vyhovel. „Podľa navrhovateľa predmet napadnutého úžitkového vzoru nebol spôsobilý na ochranu podľa zákona o úžitkových vzoroch a prihláška nespĺňala podmienku, že technické riešenie musí byť v nej opísané a vysvetlené tak jasne a úplne, aby ho mohol odborník uskutočniť. Na základe predložených namietaných materiálov bol rozhodnutím úradu z 21. septembra 2015 napadnutý úžitkový vzor vymazaný z dôvodu, že v čase jeho zápisu nespĺňal podmienku splnenia vynálezcovskej činnosti,“ napísal v stanovisku pre TASR ÚPV.

Podľa ÚPV majitelia úžitkového vzoru podali rozklad voči rozhodnutiu, ktorému úrad nevyhovel. Rauball tvrdí, že ďalší pokus, ako zvrátiť rozhodnutie ÚPV, prišiel cez spoločnosť Úpadnica, ktorá vystupovala na základe predaja ako právny nástupca spoločnosti Rozmin, nachádzajúcej sa v konkurze. Úpadnica podala žiadosť, že nemá záujem na pokračovaní predmetného konania.

„Úpadnica je podvodná spoločnosť, ktorú založil Schmid Industrie Holding (SIH), vlastník licencie na ťažbu mastenca po EuroGase. Jej cieľom bolo pranie špinavých peňazí a legalizovanie posielania platieb predstaviteľom HBÚ za to, že sa podieľali na odobratí licencie na ťažbu mastenca. Slovenská prokuratúra a polícia navyše vyšetruje HBÚ vo viacerých trestných veciach. Okrem toho EuroGas predloží na arbitráži v Paríži dôkazy aj o ďalších nelegálnych aktivitách SIH na Cypre a na Malte,“ konštatoval Rauball.

ÚPV nevyhovel ani tejto žiadosti, pretože na základe zmluvy o predaji podniku predávajúci nestráca svoju právnu subjektivitu a kupujúci sa nestáva univerzálnym právnym nástupcom predávajúceho a ani právnym nástupcom navrhovateľa v konaní o návrhu na výmaz napadnutého úžitkového vzoru. „Účastníkom konania o predmetnom návrhu na výmaz v postavení navrhovateľa je podľa skutkového stavu zisteného v predmetnom konaní spoločnosť Rozmin, ktorá bola ako jediná oprávnená vziať návrh na výmaz napadnutého úžitkového vzoru späť, pričom vo vyjadrení k rozkladu uviedla, že na podanom návrhu trvá. Spoločnosť Úpadnica teda nebola oprávnená žiadať zastavenie konania,“ dodal v stanovisku ÚPV.

Robert Schmid, majiteľ spoločnosti SIH, ktorá má byť vlastníkom Úpadnice, odmietol Rauballove obvinenia. „Pán Rauball rád útočí na každého, na mňa, na Slovenskú republiku, na banské úrady. Považujem to celé za vymyslené konštrukcie z jeho strany, ku ktorým sa nechcem viac vyjadrovať,“ povedal v reakcii pre TASR Schmid.    Pre odobratie licencie na ťažbu mastenca inicioval EuroGas medzinárodnú arbitráž na pôde Medzinárodného strediska pre riešenie sporov z investícií (ICSID). Arbitráž sa začala v roku 2014 a v rámci nej EuroGas ako žalobca požaduje od SR náhradu 2,3 miliardy eur za zmarenú investíciu. Verdikt arbitráže pred ICSID sa očakáva v roku 2017. Arbitráž na pôde ICSID znamená i to, že proti nálezu tribunálu nie je prípustný žiadny opravný prostriedok okrem možnosti jeho zrušenia z dôvodu vážnych procesných chýb. Arbitrážny tribunál by mal definitívny verdikt vyniesť v roku 2018.

EuroGas AG hrozil SR arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala firma najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,5 miliardy eur. EuroGas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. Ministerstvo financií SR však popiera, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.