Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

Eurokomisár A. Tajani navštívil automobilku v Trnave

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) na tlačovej konferencii za účasti podpredsedov Európskej komisie Antonia Tajaniho (vľavo) a Miroslava Šefčoviča v Trnave v utorok 9. júla 2013. Foto: TASR/Ľuboš Grinaj

A. Tajani označil svoje pracovné stretnutia na rôznych úrovniach za prínos, pričom vyzdvihol zdieľanie názorov oboch strán na to, ako sa <i>"dostať z krízy von".

Trnava 9. júla (TASR) – Návštevu Železiarní Podbrezová a automobilky PSA Peugeot Citroën v Trnave mal v programe podpredseda Európskej komisie (EK) zodpovedným za oblasť priemyslu a podnikania Antonio Tajani počas svojej návštevy Slovenska. Dnes sa v Trnave stretol na pracovnom obede s premiérom Robertom Ficom, ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským a zástupcami podnikov a podnikateľských združení. Pracovné turné, ktoré absolvoval spolu s podpredsedom EK Marošom Šefčovičom, bolo zamerané na podporu slovenského priemyslu ako dôležitého faktora pre hospodársky rast a tvorbu nových pracovných miest.  

"Privítal som možnosť výmeny názorov na podporu mimoriadne významných odvetí slovenského hospodárstva, akými sú výroba ocele a automobilov. Oceňujem, že v EK sú aj predstavitelia, ktorí nevnímajú hospodársku krízu cez štatistiky a čísla, ale uvedomujú si, že okrem ozdravovania verejných financií musíme robiť všetko pre to, aby piliere európskej ekonomiky prežili, znovu sa rozbehli a pomohli nám riešiť dopady krízy," uviedol na stretnutí s novinármi R. Fico. Ocenil informáciu, že v prípade čerpania európskych fondov v období rokov 2014 až 2020 bude mať na Slovensku prístup k prostriedkom aj podnikateľský sektor, a to pre oblasť vedy a inovácií.

A. Tajani označil svoje pracovné stretnutia na rôznych úrovniach za prínos, pričom vyzdvihol zdieľanie názorov oboch strán na to, ako sa "dostať z krízy von". Poďakoval slovenskej vláde za podporu iniciatívy EK v oceliarskom a automobilovom priemysle, dodal, že požiadal premiéra aj o podporu ďalších aktivít EK. Tajani tiež uviedol, že bude dohliadať na aplikáciu akčného plánu pre oceliarstvo a automobilový priemysel, aby priniesol konkrétne výsledky.



M. Šefčovič konštatoval, že cieľom novej politiky EK je prinavrátenie európskemu priemyslu miesto, ktoré mu patrí. "Aby sme sa vedeli v roku 2020 vrátiť k tým percentám, ktoré mal, aby aspoň 20 percent európskeho HDP bolo tvorených v oblasti priemyslu. K tomu treba mať podporu priemyselníkov európskych krajín," dodal Šefčovič. Pripomenul, že v EK súbežne pracujú na odstránení nadbytočnej administratívnej záťaže v tejto oblasti.