Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Eurokomisárka C. Malmströmová varovala USA pred obchodnou vojnou

Cecilia Malmströmová Foto: TASR/AP Photo

Švédska komisárka tiež oznámila, že Európska únia bude pokračovať v rokovaniach s krajinami, ktorých sa dotklo odstúpenie USA od multilaterálnej obchodnej dohody o Transpacifickom partnerstve.

Brusel 21. februára (TASR) - Európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová dôrazne varovala USA pred zavádzaním obchodných bariér, akými sú dovozné clá.

"Existuje riziko, že na globálnej úrovni príde k odvetným opatreniam, a to by bolo veľmi zlé pre naše ekonomiky a občanov," povedala Malmströmová v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt. Na otázku, či by to viedlo k obchodnej vojne, Malmströmová odpovedala kladne. "Ak by to naozaj zašlo tak ďaleko, nebudú žiadni víťazi, to sme videli už v minulosti."

Zatiaľ však neexistujú "konkrétne návrhy americkej vlády", uviedla Malmströmová. "Diskusie vo Washingtone prebiehajú v širšom kontexte daňovej reformy, ktorá, samozrejme, potrebuje súhlas Kongresu. Takýto proces prinesie množstvo pozmeňovacích návrhov a vyžiada si veľa času."

Švédska komisárka tiež oznámila, že Európska únia (EÚ) bude pokračovať v rokovaniach s krajinami, ktorých sa dotklo odstúpenie USA od multilaterálnej obchodnej dohody o Transpacifickom partnerstve (TPP). "Veľa krajín, ktoré sú súčasťou dohody o TPP sa na nás obrátilo, pretože si myslia, že protekcionizmus nie je správnou odpoveďou."