Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Eurokomisárka privítala dnešné hlasovanie v EP v prospech TTIP

Cecilia Malmströmová Foto: TASR/AP Photo

Komisárka pre obchod privítala demokratickú diskusiu, ktorá sa odohrala v súvislosti s TTIP.

Brusel 8. júla (TASR) - Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová privítala hlasovanie Európskeho parlamentu (EP), ktorý dnes odobril vyjednávačom EÚ rokovania o Transatlantickej obchodnej a investičnej dohode (TTIP) so Spojenými štátmi americkými.

"Dnešné hlasovanie v parlamente znamená silnú a pre budúcnosť dôležitú politickú platformu pre naše pokračujúce rokovania o TTIP. To je teraz moja naliehavá úloha v nadchádzajúcich mesiacoch a po dnešnom hlasovaní je jasné, že iba ambiciózna, komplexná a vyvážená dohoda, ktorá preukázateľne prináša pracovné miesta a rast v Európe, bude môcť získať demokratickú podporu," konštatovala Malmströmová, ktoré vedie rokovania o TTIP v mene EÚ. A spresnila, že rovnaký postoj požaduje aj od amerických partnerov.

Ako zdôraznila eurokomisárka, dnešné hlasovanie v EP zároveň signalizuje, že starý mechanizmus riešenia sporov medzi investormi a štátmi (ISDS) by nemal a nemôže byť začlenený do TTIP. Pripomenula, že europarlament požiadal zavedenie "nového systému", pričom hlas zákonodarného zboru EÚ musí byť vypočutý a aj bude.

Malmströmová pripomenula, že v máji predložila EP myšlienky ďalekosiahlych reforiem, teraz však svoje nápady bude musieť transformovať do právnych návrhov, aby sa tieto a ďalšie navrhované reformy mohli začleniť do súboru európskych návrhov pre TTIP.

Komisárka privítala demokratickú diskusiu, ktorá sa odohrala v súvislosti s TTIP a ktorá pokrýva všetky oblasti kľúčových rokovaní s Američanmi. Zároveň zopakovala aké nové príležitosti môže TTIP priniesť pre európske hospodárstvo.

"Dúfam, že táto debata tiež objasnila niektoré z vecí, ktoré TTIP nebude zavádzať: TTIP v žiadnom prípade neovplyvní verejné služby EÚ a ani nepodkope silu EÚ alebo národných parlamentov krajín únie," upozornila Malmströmová. Dodala, že TTIP rovnako neohrozí základné právne predpisy EÚ v oblastiach, ako sú bezpečnosť potravín či ochrana životného prostredia.

Tieto obavy sú podľa jej slov neopodstatnené. V závere uistila Európanov, že zámerom TTIP je poskytnúť nové kvalitné pracovné miesta a vysoké štandardy i budovanie partnerstiev, ktoré umožnia, že EÚ bude udávať tempo globalizácie a nestane sa iba jej pasívnym pozorovateľom.