Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia chce na Netflix a Amazon uvaliť filmovú daň

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zmenu existujúcich pravidiel presadzuje predovšetkým Francúzsko, ktoré dlhodobo bojuje s dominanciou Hollywoodu.

Brusel 25. mája (TASR) - Európska komisia (EK) chce, aby v ponuke streamingových televízií bolo aspoň 20 % filmov a seriálov vyrobených v Európe. Streamingové spoločnosti by mali najnovšie tiež prispievať na rozvoj európskeho filmového priemyslu zvláštnou daňou. Informoval o tom portál ihned.cz.

To, ako americká produkcia valcuje pomocou globálnych streamingových televízií európsky filmový priemysel, sa prestáva páčiť európskym politikom. Európska únia (EÚ) preto chce na prevádzkovateľov streamingových televízií, ako sú Netflix alebo Amazon, uvaliť kvóty na ponúkaný obsah. Pätinu filmového katalógu týchto takzvaných "médií na vyžiadanie" by mali tvoriť filmy a seriály vytvorené v Európe.

Navyše by mali tieto spoločnosti platiť špeciálnu daň. Peniaze z nej budú použité na podporu európskej filmovej tvorby. Stojí to v pripravovanom návrhu EK, ktorý bude upravovať práva pre vysielanie a predstaviť by ho komisia mala už dnes.

Zmenu existujúcich pravidiel presadzuje predovšetkým Francúzsko, ktoré dlhodobo bojuje s dominanciou Hollywoodu. Francúzsko už uvalilo osobitnú daň na súkromné televízne kanály, ktoré vysielajú z veľkej časti americký obsah.

Paríž tiež už nadiktoval streamingovým spoločnostiam kvóty. Nejde pritom o "vľúdnych" 20 %. Podľa agentúry Reuters musí vo Francúzsku až 60 % ponuky týchto televízií tvoriť "európsky obsah".

"Ide o to, vytvoriť rovnaké podmienky,"
vysvetlil na filmovom festivale v Cannes v sobotu (21. 5.) eurokomisár pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip. Streamingové televízie nie sú v Európe zatiaľ regulované a netýkajú sa ich napríklad pravidlá, podľa ktorých musia národné mediálne spoločnosti zabezpečiť, že väčšina ich obsahu je vytvorená v Európe.

Návrh komisie sa však môže ešte zmeniť. Aj keď ho komisia predloží v aktuálnej podobe, musia ho ešte schváliť členské štáty a Európsky parlament (EP).

Americká spoločnosť Netflix už dala najavo, že je proti kvótam aj akýmkoľvek zvláštnym daniam. Namiesto toho chce sama v Európe filmy a seriály vytvárať. Na začiatku mája už odštartovala svoj prvý francúzsky seriál Marseille, ktorý mal ambíciu zvýšenie neanglického obsahu demonštrovať.

Podľa štúdie, ktorú si nechala vypracovať Európska komisia, nemusí zavedenie kvót pre streamingové spoločnosti znamenať nejakú revolúciu. Už teraz tvoria európske filmy približne 27 % ich ponuky. V prípade Netflixu konkrétne 21 %.