Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia chce sprístupniť finančné služby v EÚ pre všetkých

Valdis Dombrovskis Foto: TASR/AP/Yves Logghe

Eurokomisia chce dosiahnuť, aby platili rovnaké pravidlá pre produkty nakupované klasickou cestou aj na internete.

Brusel 23. marca (TASR) – Akčný plán na odstraňovanie bariér v oblasti finančných služieb na úrovni členských štátov dnes predstavil eurokomisár pre finančnú stabilitu, služby a úniu kapitálových trhov Valdis Dombrovskis. Od plánu si sľubuje lepšiu ponuku a prístupnosť výhodných finančných služieb pre občanov EÚ v ktoromkoľvek členskom štáte.

Akčný plán má podporiť budovanie jednotného európskeho trhu vo finančníctve. Kladie dôraz na informačné technológie a posilnenie konkurencie, vďaka ktorej budú mať spotrebitelia väčší výber finančných produktov.

Eurokomisia v akčnom pláne konštatuje, že v súčasnosti aj pre finančné bariéry na národnej úrovni využíva finančné služby v inom členom členskom štáte len sedem percent občanov EÚ. Jednotný trh by podľa nej mal ponúknuť rovnako dostupné služby v každom členskom štáte za zachovania ochrany spotrebiteľov.

"Európski spotrebitelia a firmy by mali mať možnosť pri finančných službách naplno využívať výhody jednotného trhu. Spotrebitelia by mali mať prístup k najlepším produktom naprieč Úniou, nielen vo svojom členskom štáte. Tiež chceme v tejto oblasti využiť naplno potenciál technológií," vyhlásil Dombrovskis.

Akčný plán obsahuje tri hlavné návrhy: posilniť práva spotrebiteľov pri nákupe služieb z iných členských štátov a znížiť poplatky za cezhraničné transakcie v iných menách ako euro, odstrániť právne a regulačné prekážky pre firmy, ktoré chcú expandovať do ďalších štátov a podporiť nové digitálne riešenia na overovanie identity zákazníkov pri nákupoch online.

Eurokomisia chce dosiahnuť, aby platili rovnaké pravidlá pre produkty nakupované klasickou cestou aj na internete.