Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia schválila slovenskú schému pre agrosektor

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Na základe tejto schémy získajú oprávnení prijímatelia obmedzenú výšku pomoci vo forme priamych grantov.

Brusel 12. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu v súvislosti s dopadmi ruskej agresie proti Ukrajine schválila slovenskú schému štátnej pomoci vo výške 10 miliónov eur na podporu spracovateľov poľnohospodárskych produktov a odvetvia potravinárskej výroby.

Schéma štátnej pomoci bola schválená na základe dočasného krízového rámca štátnej pomoci prijatého na zvládanie vážnych narušení fungovania hospodárstva EÚ v dôsledku vojny na Ukrajine.

Podpredsedníčka EK zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová v správe pre médiá spresnila, že táto schéma pomôže Slovensku podporiť spoločnosti v odvetví agrosektora poskytnutím potrebnej likvidity na pokračovanie v ich bežnej činnosti.

Opatrenie bude otvorené pre spoločnosti všetkých veľkostí, pôsobiacich v odvetví spracovania poľnohospodárskych výrobkov alebo výroby potravín. Na základe tejto schémy získajú oprávnení prijímatelia obmedzenú výšku pomoci vo forme priamych grantov.

Európska komisia skonštatovala, že táto schéma je potrebnou, vhodnou a primeranou nápravou vážnych narušení fungovania v hospodárstve členského štátu EÚ a zároveň, že je v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom krízovom rámci štátnej pomoci. Konkrétne slovenská schéma nepresiahne sumu 500.000 eur na prijímateľa a bude udelená najneskôr do 31. decembra 2022.

Dočasný krízový rámec štátnej pomoci, ktorý bol prijatý 23. marca 2022, mesiac od vypuknutia ruskej agresie, umožňuje členským štátom využiť flexibilitu predpokladanú v pravidlách štátnej pomoci na podporu hospodárstva v kontexte ruskej vojny proti Ukrajine.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)