Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EK tlačí na sociálne siete, aby chránili používateľov pred podvodmi

Ilustračné foto. Foto: TASR

Komisárka EÚ pre spravodlivosť dala vo štvrtok firmám Facebook, Twitter a Google mesiac na to, aby predstavili riešenie na lepšiu ochranu používateľov sociálnych sietí.

Brusel 17. marca (TASR) – Prevádzkovatelia sociálnych sietí by podľa eurokomisárky Věry Jourovej mali chrániť svojich používateľov pred podvodmi. Komisárka EÚ pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť dala vo štvrtok firmám Facebook, Twitter a Google mesiac na to, aby predstavili riešenie na lepšiu ochranu používateľov sociálnych sietí.

"Sociálne siete sa stali súčasťou našich životov a väčšina Európanov ich pravidelne používa. Silné únijné pravidlá ochrany spotrebiteľov pred nekalým konaním by sa mali týkať aj toho sektora," vyhlásila vo štvrtok Jourová.

"Je neprijateľné, aby sa spotrebitelia pri riešení sporu mohli obrátiť len na súd v Kalifornii. Sociálne siete musia prijať viac zodpovednosti pri potláčaní konania podvodníkov na ich platformách. Počnúc dneškom majú prevádzkovatelia sociálnych sietí mesiac na to, aby predložili riešenie, ktoré bude v súlade s únijnými pravidlami," vyjadrila sa eurokomisárka.

Jourová a predstavitelia organizácií zastupujúcich záujmy spotrebiteľov vo štvrtok diskutovali s predstaviteľmi sietí Facebook, Twitter a Google+ o ochrane spotrebiteľov pred podvodmi počas používania týchto platforiem. Ochrancovia spotrebiteľov pohrozili, že ak prevádzkovatelia sietí nepredložia uspokojivé opatrenia na riešenie daného problému, sú pripravení podniknúť nátlakové akcie.