Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

V Európe rýchlo rastie čierny trh s falšovanými pesticídmi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovičic

Potravinová inšpekcia objavuje v jedle čoraz viac pesticídov. Najhoršie sú čaje z Číny.


Praha 28. mája (TASR) – Odborníci na čierny trh s pesticídmi prirovnávajú situáciu na ňom pred vypuknutím liehovej aféry v Česku. Informuje o tom iDNES. Mafii sa roky darilo počas úplnej nečinnosti úradov posielať do obehu pomerne kvalitný alkohol, ktorý škodil iba štátnej pokladnici. Náhle sa však objavili prví mŕtvi. A celoštátny škandál prepukol.

Podobný trend sa teraz zaznamenáva v Európe s ilegálnymi a falošnými pesticídmi. Podľa Generálneho riaditeľstva pre zdravie a bezpečnosť potravín Európskej komisie (EK) má 10 % prípravkov na ochranu rastlín nejasný pôvod. Bohdan Plichta, majiteľ detektívnej agentúry P&N odhaduje, že na českom trhu dosahuje ich podiel 10 až 15 %. Plichta dlhodobo monitoruje zločiny s pesticídmi.

Falošné pesticídy sa v Česku zrejme nevyrábajú. Na jeho územie sa dostávajú najčastejšie z Číny cez prístavy Hamburg, Antverpy a Rotterdam.

Potravinová inšpekcia objavuje v jedle čoraz viac pesticídov. Najhoršie sú čaje z Číny.

Vlani na jeseň sa Europolu podarilo v prístavoch siedmich krajín zadržať počas 12-dňovej akcie 190 ton ilegálnych látok. Bol to iba zlomok, ktorý sa dostáva na kontinent.

„Aj keď robíme, čo môžeme, organizovaný zločin je silnejší,"
uviedol Jean Charles Bocquet, šéf Európskej asociácie pre ochranu rastlín. Asociácia je záujmovou organizáciou výrobcov pesticídov.

Práve oficiálnym producentom, ktorí investovali veľké prostriedky do vývoja a schválenia produktov, škodia falšovatelia zatiaľ najviac. Paradoxom je, že väčšina falošných látok je na veľmi dobrej úrovni. Ich účinok sa veľmi neodlišuje od schválených prípravkov.