Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Krajiny G7 chcú znížiť závislosť od ruského plynu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Skupina G7 chce tiež načrtnúť záchranné plány pre krajiny vysoko závislé od Ruska, predovšetkým pre Ukrajinu, ktorá má problémy s platením zvýšených cien za plyn.

Rím 6. mája (TASR) - Ministri energetiky skupiny najrozvinutejších krajín sveta G7 dnes v Ríme rokovali o možnostiach, ako znížiť závislosť od ruského plynu. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Ministri G7 sa dohodli na 13-bodovom pláne stredno a dlhodobých stratégií, ktorých cieľom je obmedzenie závislosti väčšiny európskych krajín od ruskej ropy a plynu.

Jedným z bodov je vybudovanie nových transportných trás z Azerbajdžanu cez Turecko do Európy. Okrem toho by plynovody mali mať viac prípojok, aby pri výpadku dodávok z Ruska mohli pomôcť ostatné štáty.

Ďalším bodom je podpora ekologických a úsporných technológií. Niektoré krajiny, napríklad Británia, chcú podporiť jadrovú energetiku, iné, napríklad Nemecko, požadujú viac ekologickej energie a zvýšenie energetickej hospodárnosti budov.

Skupina G7 chce tiež načrtnúť záchranné plány pre krajiny vysoko závislé od Ruska, predovšetkým pre Ukrajinu, ktorá má problémy s platením zvýšených cien za plyn. Niektoré štáty chcú zvýšiť ťažbu plynu z bridlíc.

Krajiny G7 chcú tiež vytvoriť trh so skvapalneným plynom a vybudovať za týmto účelom terminály v Severnej Amerike, na Blízkom východe a v Európe.

Britský minister energetiky Ed Davey vyhlásil, že skupina G7 sa postará o to, aby ruský prezident Vladimir Putin prestal v rámci ukrajinskej krízy využívať "energiu ako zbraň". Davey však priznal, že implementácia takýchto stratégií bude trvať mesiace a v niektorých prípadoch roky.