Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Európa podľa R. Fica potrebuje impulz nového investičného balíka

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas nedávnej tlačovej konferencie v Bratislave Foto: TASR/Martin Baumann

Junckerov investičný plán v objeme 315 miliárd eur prijali jednomyseľne všetci štátnici na na bruselskom summite.

Brusel/Bratislava 19. decembra (TASR) - Európa potrebuje nový investičný fond, ktorý navrhol šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker a ktorý vo štvrtok schválili lídri EÚ na bruselskom summite, lebo objem investícií v posledných rokoch výrazne klesol. Uviedol to premiér SR Robert Fico po skončení summitu.

Fico ocenil nový prístup riadenia zasadnutí Európskej rady, ktorý zaviedol Donald Tusk, a pripomenul, že v jeho osobe má Slovensko dobrého spojenca, ktorý z doterajšej spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky (V4) chápe potreby krajín stredoeurópskeho priestoru.

Premiér uviedol, že Junckerov investičný plán v objeme 315 miliárd eur prijali jednomyseľne všetci štátnici.

"Európska ekonomika potrebuje tento nový impulz, pretože objem investícií v EÚ klesá a dnes je o 15 percent nižší ako v roku 2007. Toto nás musí riadiť aj do budúcnosti," skonštatoval Fico. Podľa jeho slov rozhodnutie v prospech vytvorenia Európskeho fondu pre strategické investície je vnímané ako silný politický signál pre celý svet, že Európe záleží na naštartovaní ekonomického rastu a boji proti nezamestnanosti.

Fico zároveň naznačil, že viacerí lídri EÚ sa zhodli na tom, že z tohto fondu by mali byť financované životaschopné projekty, ale že nie je možné podriadiť tieto projekty iba čisto ekonomickým kritériám. Pripomenul, že sú tu projekty, ktoré nie sú až tak atraktívne pre privátnych investorov, napríklad v oblasti dopravy či energetiky, ktoré však štáty potrebujú.

O prijatí Junckerovho investičného balíčka si prečítajte tento článok na portáli Teraz.sk.


Slovensko, ako spresnil premiér, pri projektoch tohto typu bude vychádzať z dohody s krajinami V4 a uprednostňovať cezhraničné projekty, výhodné pre viac štátov.

Fico dodal, že na summite sa hovorilo aj o možnosti členských štátov prispieť vlastnými zdrojmi do fondu pre strategické investície, čo by malo byť na dobrovoľnej báze. Ako dodal, táto otázka zostáva otvorená ďalším diskusiám medzi štátnikmi. Krajiny únie chcú najskôr počkať na technické a legislatívne dotvorenie fondu, ktorý by mal začať fungovať od júna budúceho roka, pre niektoré krajiny je však zaujímavá možnosť odpísania vyčlenených investícií z pohľadu deficitu rozpočtu a verejného dlhu.