Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Škody po záplavách v strednej Európe sa odhadujú na 3,5 miliardy eur

Vrch dopravnej značky vyčnieva z vody na zaplavenej ulici riekou Labe v Drážďanoch vo štvrtok 6. júna 2013. Foto: TASR/AP

Záplavy, keď sa začiatkom júna z korýt vyliali rieky Labe, Dunaj i ďalšie toky, zasiahli veľké časti Nemecka, Česka, Rakúska, Slovenska a Maďarska.

Ženeva 8. júla (TASR) - Švajčiarska zaisťovňa Swiss Re predpokladá, že škody spôsobené nedávnymi záplavami v strednej a východnej Európe budú sektor poisťovníctva stáť 2,7 až 3,5 miliardy eur.

Vyplýva to z komuniké, ktoré spoločnosť vydala dnes v Ženeve. Podľa odhadov spoločnosť očakáva, že poistné nároky voči nej sa budú pohybovať na hranici asi 300 miliónov dolárov.

Záplavy, keď sa začiatkom júna z korýt vyliali rieky Labe, Dunaj i ďalšie toky, zasiahli veľké časti Nemecka, Česka, Rakúska, Slovenska a Maďarska. Po záplavách nasledovali aj výdatné dažde, ktoré prispeli k zvýšeniu škôd. Swiss Re však pripomína, že vďaka preventívnym opatreniam, napríklad mobilným protipovodňovým bariéram, sa podarilo predísť ešte väčším škodám. V tejto súvislosti zaisťovňa spomína Prahu.

Swiss Re je zaisťovacia spoločnosť, čo znamená, že poskytne krytie poisťovniam v prípade veľkých strát vyplývajúcich z udalostí, akými sú aj prírodné katastrofy.