Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Europarlament vyzval EÚ na dôraznejšiu pomoc pre oceliarsky priemysel

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Od roku 2007 spôsobilo zatváranie oceliarní stratu 60.000 pracovných miest a zníženie výroby o viac ako pätinu.

Brusel/Štrasburg 17. decembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v dnes prijatom uznesení vyzvali Európsku úniu na zvýšenú pomoc oceliarskemu priemyslu pri prekonávaní krízy, ktorou toto priemyselné odvetvie prechádza.

Europoslanci vyzvali Európsku komisiu, aby v rámci obchodných dohôd zlepšila vývozné podmienky pre európskych oceliarov a zaistila, aby pravidlá EÚ v oblasti hospodárskej súťaže a štátnej pomoci neviedli k nespravodlivým riešeniam na trhu únie.

Europarlament chce tiež viac investícií do vzdelávania a odbornej prípravy pracovníkov, ako aj do výskumu.

Exekutíva EÚ by mala podľa europoslancov spraviť hĺbkovú analýzu trhu s oceľou, ktorá by poskytla presné informácie o európskej a celosvetovej rovnováhe medzi dopytom a ponukou. Komisia by mala predložiť správu o hlavných sociálnych, hospodárskych a environmentálnych problémoch európskeho oceliarstva za účelom vypracovania strednodobých a dlhodobých iniciatív na podporu oceliarskeho priemyslu v EÚ.

Okrem toho má EK overiť, či uplatňovanie pravidiel hospodárskej súťaže alebo štátnej pomoci neviedlo k nespravodlivým riešeniam či narušeniu súťaže. Ak sa preukáže, že k takýmto situáciám dochádzalo, komisia by mala predložiť nápravné opatrenia.

Europoslanci žiadajú tiež, aby budúce obchodné dohody obsahovali ustanovenia, ktoré významne zlepšia vývozné príležitosti a prístup na trhy pre európsku oceľ a oceliarske výrobky. Uznesenie zdôrazňuje, že spravodlivý obchod s oceliarskymi produktmi môže fungovať len na základe dodržiavania základných práv zamestnancov a environmentálnych noriem.

Parlament v tejto súvislosti vyzval komisiu, aby preskúmala schodnosť medzištátnych kompenzačných opatrení týkajúcich sa emisií uhlíka (platby kvót ETS pre oceľ vyrobenú mimo EÚ), na základe ktorých by sa vytvorili rovnaké podmienky, pokiaľ ide o emisie CO2. Poslanci tiež navrhli, aby spoločnosti všetky svoje prostriedky z predaja bezplatných kvót investovali do nízkouhlíkového hospodárstva (vybavenie, technológie, výskum a vývoj a odborná príprava pracovníkov).

Podľa stanoviska europarlamentu by komisia mala zvážiť vyčlenenie časti svojho investičného balíka na životaschopné dlhodobé projekty v oblasti infraštruktúry a na inovácie týkajúce sa rozsiahlych priemyselných projektov. Europoslanci odkázali, že do financovania projektov v oblasti oceliarstva a investícií do odbornej prípravy a výskumu by sa mala zapojiť aj Európska investičná banka (EIB), Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), ako aj niektoré programy EÚ.

Parlament uznesenie schválil 466 hlasmi, proti bolo 133 poslancov a 100 sa zdržalo hlasovania.

Od roku 2007 spôsobilo zatváranie oceliarní stratu 60.000 pracovných miest a zníženie výroby o viac ako pätinu. Hlavnými príčinami je klesajúci dopyt a tvrdá konkurencia na globálnom trhu. Oceliarsky priemysel v EÚ v súčasnosti zamestnáva viac ako 350.000 ľudí priamo a ďalších niekoľko miliónov v súvisiacich odvetviach vrátane recyklácie.

Slovenskí europoslanci podporujú výzvu EP

Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) podporili dnešné uznesenie zo Štrasburgu, v ktorom zákonodarný zbor EÚ vyzval Európsku komisiu na dôraznejšiu pomoc pre oceliarsky priemysel prechádzajúci hlbokou krízou.

Europoslanci žiadajú od Európskej komisie, aby v rámci obchodných dohôd zlepšila vývozné podmienky pre európskych oceliarov a zaistila tiež, aby pravidlá EÚ v oblasti hospodárskej súťaže a štátnej pomoci neviedli k nespravodlivým riešeniam na trhu EÚ.

Poslanec Miroslav Mikolášik (KDH) zo skupiny európskych ľudovcov (EĽS) v tejto súvislosti uviedol, že reštrukturalizácia a prípadné fúzie sa často javia ako nevyhnutnosť v záujme zachovania priemyselnej prevádzky, musia sa však vykonávať "zodpovedným a citlivým spôsobom", zohľadňujúc celkovú hospodársko-sociálnu situáciu v dotknutom regióne. Podľa jeho slov aplikácia práva hospodárskej súťaže by mala tieto imperatívy brať do úvahy.

"Situáciu v oceliarskom priemysle vnímam veľmi pozorne. Spoločnosť USS v Košiciach patrí dlhodobo k najväčším zamestnávateľom na východe Slovenska. Tomuto podniku stále hrozí znižovanie výroby a prepúšťanie. Preto vítam, že sa na pôde Európskeho parlamentu zaoberáme situáciou v oceliarskom priemysle z pohľadu konkurencieschopnosti, stabilizácie a rozvoja," uviedla poslankyňa Monika Smolková (Smer-SD) z parlamentnej skupiny socialistov a demokratov (S&D).

Poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), rovnako z tábora EĽS, zdôraznil, že reindustrializácia Európskej únie je dôležitou témou najbližšieho obdobia.

"Z dôvodu potreby udržania pracovných miest v tomto odvetví priemyslu je potrebné robiť opatrenia v prospech zamestnancov i subjektov, ktoré vytvárajú tieto pracovné miesta," skonštatoval Štefanec.