Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Europarlament odobril konečnú podobu rozpočtu EÚ na rok 2019

Antonio Tajani, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Za konečnú podobu rozpočtu na rok 2019 hlasovalo 451 poslancov, 142 bolo proti a 78 sa zdržali hlasovania. Uznesenie následne podpísal predseda EP Antonio Tajani.

Brusel/Štrasburg 12. decembra (TASR) - Európsky parlament (EP) schválil v stredu rozpočet Európskej únie na rok 2019, čím ukončil proces zložitých medziinštitucionálnych rokovaní, ktoré nasledovali po predložení návrhu rozpočtu zo strany Európskej komisie (EK). Exekutíva EÚ musela vzhľadom na patovú situáciu prísť s novým návrhom.

Rozpočtový rok 2019, v ktorom Spojené kráľovstvo opustí EÚ, ale na základe dohody s Bruselom dodrží svoje rozpočtové povinnosti, predpokladá vo výdavkovej oblasti záväzky vo výške 165,8 miliardy eur (suma určená pre programy, ktoré môžu trvať viac ako jeden rok) a platby vo výške 148,2 miliardy eur. Rozpočet obsahuje aj položku v hodnote 1,3 miliardy eur určenú na reakcie EÚ v prípade nepredvídaných udalostí.

Za konečnú podobu rozpočtu na rok 2019 hlasovalo 451 poslancov, 142 bolo proti a 78 sa zdržali hlasovania. Uznesenie následne podpísal predseda EP Antonio Tajani.

Komisia musela predložiť upravený návrh rozpočtu koncom novembra po neúspechu rokovaní medzi poslancami EP a Radou EÚ (členskými štátmi). Vyjednávači EP a Rady dospeli ku konsenzu o podobe rozpočtu 7. decembra. Hlavnou prekážkou bolo želanie europarlamentu, aby v roku 2019 mohli byť využité prostriedky, ktoré boli plánované, ale nevyužité v roku 2017 v rámci programu Horizont 2020.

Predseda Výboru EP pre rozpočet Jean Arthuis privítal novú podobu rozpočtu ako odpoveď na "dve hlavné priority". Prvou z nich je podľa neho podpora vedy a výskumu, kde privítal zvýšenie rozpočtu o ďalších 150 miliónov eur, takmer o 11 percent viac ako v roku 2018. Druhou prioritou je viac financií pre výmenný program Erasmus+, čiže o 240 miliónov eur viac, ako bol návrh eurokomisie.

Zvýšené boli aj finančné prostriedky určené na riadenie migrácie - suma 1,1 miliardy eur znamená o 55,9 percenta viac v porovnaní s rozpočtom na rok 2018.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)