Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Europarlament prijal zákon o kritických surovinách

Na archívnej snímke europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kritické suroviny sú podľa europoslankyne Moniky Beňovej dôležité pre výrobu technológií a dopyt po nich má v budúcnosti len narastať.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok prijali zákon o kritických surovinách, ktorého cieľom je zvýšiť konkurencieschopnosť a autonómiu EÚ. Europoslanci zdôraznili, že je dôležité zabezpečiť strategické partnerstvá medzi EÚ a tretími krajinami, informoval EP vo štvrtok.

Cieľom zákona o kritických surovinách je rast konkurencieschopnosti a autonómie EÚ, znížiť byrokraciu, podporiť inovácie v celom hodnotovom reťazci, malé a stredné podniky a tiež výskum a vývoj alternatívnych materiálov a ekologickejších ťažobných a výrobných metód.

"Ambiciózne ciele si vyžadujú lepšie plánovanie. Ak chceme úspešne pokračovať v napĺňaní zelenej dohody, bez spoločného a strategického zabezpečovania kritických surovín sa nezaobídeme. Aj na Slovensku prirodzenie rastie dopyt po elektrických autách. Výroba ich batérií závisí od lítia, ktoré EÚ dováža najmä z tretích krajín. Podporujem preto opatrenia, ktoré procesy obstarávania týchto kľúčových surovín zjednodušia," uviedol poslanec EP Vladimír Bilčík.

Kritické suroviny sú podľa europoslankyne Moniky Beňovej dôležité pre výrobu technológií a dopyt po nich má v budúcnosti len narastať. Zaviesť je podľa nej potrebné aj systém finančných stimulov pre recykláciu a opätovné udržateľné využitie častí výrobkov s obsahom kritických surovín.

"Podľa mňa je v diverzifikácii rozhodujúce uzatváranie dohôd o voľnom obchode, ako napríklad s Austráliou alebo Mercosurom, a zjednodušenie povoľovacích procesov pre ťažbu," vyhlásil europoslanec Eugen Jurzyca s tým, že musia fungovať tak, aby z ťažby profitovala aj lokálna komunita.

Návrh právneho predpisu bol prijatý 515 hlasmi za, pričom 34 hlasov bolo proti a 28 sa zdržalo hlasovania. EP teraz začne rokovania so španielskym predsedníctvom Rady EÚ s cieľom dosiahnuť dohodu v prvom čítaní. Ukončenie rokovaní bude europarlament presadzovať v rámci trialógu do Vianoc tohto roka.