Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Europarlament priznal viac financií agentúram EÚ pre migrantov

Europarlament Foto: TASR/AP

Na základe dnešného hlasovania sa rozpočet Agentúry EÚ na ochranu vonkajších hraníc (FRONTEX) zvýši o 26,8 milióna eur, v dôsledku čoho sa strojnásobia financie na operácie Triton a Poseidon.

Brusel/Štrasburg 7. júla (TASR) - Európsky parlament (EP) podporil dnes návrh Európskej komisie na zvýšenie tohtoročného rozpočtu pre tri agentúry EÚ zaoberajúce sa riadením migračných tokov a pre dva fondy EÚ pre migráciu. Navýšenie predstavuje sumu vo výške 69,6 miliónov eur.

Vyčlenenie dodatočných prostriedkov, ktoré sa okrem iného použijú na prijatie nových zamestnancov, žiadali europoslanci v dôsledku aprílových tragédií v Stredozemnom mori, ktoré si vyžiadali životy okolo 1.200 migrantov. Príslušný návrh komisie poslanci odsúhlasili počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

Navýšenie rozpočtu o 75,7 milióna eur v oblasti záväzkov EÚ a 69,6 milióna eur v oblasti výdavkov bude financované prevažne z pôvodného rozpočtu európskeho satelitného navigačného systému Galileo, ktorý chcú poslanci doplniť v roku 2016.

Na základe dnešného hlasovania sa rozpočet Agentúry EÚ na ochranu vonkajších hraníc (FRONTEX) zvýši o 26,8 milióna eur, v dôsledku čoho sa strojnásobia financie na operácie Triton a Poseidon.

Európsky podporný úrad pre azyl (EASO) a Európsky policajný úrad (Europol) získajú v rámci týchto opatrení posilu v podobe nových zamestnancov.

Dva hlavné zdroje financovania opatrení súvisiacich s migráciou - Fond pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) a Fond pre vnútornú bezpečnosť (ISF) - dostanú dodatočné prostriedky v objeme 57 miliónov eur (AMIF) či 5 miliónov eur (ISF) v podobe záväzkov a 45,6 milióna eur (AMIF) či 4 milióny eur (ISF) v podobe platieb.

Ministri vnútra členských krajín EÚ schválili zvýšenie rozpočtov troch agentúr a dvoch fondov už 19. júna. Parlament návrh podporil pomerom hlasov 592 ku 75, hlasovania sa zdržalo 41 europoslancov.