Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rakúsko ratuje banky,inak Európe hrozí osud Lehman Brothers

Lehman BrothersFoto: TASR/AP

Rakúska vláda bude zachraňovať Österreichische Volksbanken z bankového stabilizačného fondu.

Viedeň 6. marca (TASR) - Rakúska spolková vláda vynaloží v tomto a nasledujúcom roku na stabilizáciu bankového sektora krajiny spolu 3,2 miliardy eur. Ministerka financií Maria Fekterová v pondelok (5. 3.) večer oznámila, že tento rok pôjde na jeho konsolidáciu 1,9 miliardy eur a na budúci rok 1,3 miliardy eur.

Peniaze budú smerovať predovšetkým do bankového stabilizačného fondu. Z neho sa bude postupne zachraňovať Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG), ale prostriedky sa použijú aj na likvidáciu pohľadávok presunutých z ústavu pre komunálne úvery KA Finanz do konsolidačnej banky. Sumy vyčlenené na stabilizáciu bankového sektora sa nemajú zaratúvať do schodku štátneho rozpočtu podľa maastrichtských kritérií.

Vlani v septembri rakúsky parlament v návrhu rozpočtu predpokladal náklady na konsolidáciu bánk v krajine v tomto roku len 78 miliónov eur. V roku 2013 sa malo vyčleniť na tento účel ešte 102 miliónov eur. Situácia sa však dramaticky zmenila. Fekterová povedala, že problémy ÖVAG sa objavili vo veľmi nevhodnom čase. ÖVAG musí dostať štátnu podporu, lebo v opačnom prípade by došlo k „dominovému efektu nepredstaviteľných rozmerov“. V jeho dôsledku by mohol vzniknúť v Európe prípad Lehman Brothers II. ÖVAG by už nemohla ďalej fungovať bez štátnej pomoci a jej klienti by museli dostať odškodnenie až 17 miliárd eur.

V Rakúsku majú v lete prijať insolvenčný bankový poriadok a vzniknúť má aj polícia pre kontrolu podnikových bilancií. Predpokladá sa, že Európsky stabilizačný mechanizmus schváli rakúsky parlament ešte tento mesiac.