Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Skupina Europolis sa sťažuje ústavnému súdu na bankový dohľad eurozóny

Europolis je skupina okolo profesora, finančného experta Markusa Kerbera.

Berlín/Karlsruhe 27. júla (TASR) - Nemecký spolkový súd v Karlsruhe sa bude musieť zaoberať ústavnou žalobou skupiny nemeckých profesorov na systém záchrannej politiky eurozóny. DPA informuje, že o tom dnes informovala skupina Europolis.

Podľa jej členov nie je vytvorenie európskej bankovej únie právne odôvodniteľné. V zmluvách EÚ sa o jej vytvorení totiž nič nehovorí. Europolis je skupina okolo profesora, finančného experta Markusa Kerbera.

Spoločný európsky bankový dohľad v rámci Európskej centrálnej banky (ECB) začne fungovať 1. novembra 2014. Dohľad sa stáva prvým pilierom bankovej únie. ECB bude kontrolovať najvýznamnejšie banky v eurozóne. Bude analyzovať ich bilancie a podrobovať ich stresovým testom.

Kerber kritizuje pravidlá pôsobenia bankového dohľadu eurozóny, ktorý nemá nijaké právne opodstatnenie. Predstavuje prvý krok k bezprecedentnej zodpovednosti nemeckých daňových poplatníkov za banky mimo národného bankového dohľadu. Podľa profesora je spoločný bankový dohľad eurozóny "predbežným vrcholným bodom samosplnomocňovania režimu v Bruseli".

Kerber tvrdí, že spolkový minister financií Wolfgang Schäuble klame verejnosť v súvislosti s bankovou úniou. Tá má podľa profesora za úlohu prinútiť štáty prostredníctvom fondu Európsky stabilizačný mechanizmus zachraňovať nezdravé finančné ústavy.

Nemecký ústavný súd sa vo februári tohto roku zaoberal ďalším ťažiskovým prvkom záchrany eura. Súd rozhodol, že sporný program ECB na nákup štátnych dlhopisov (OMT) má rozhodnúť Európsky súdny dvor. Nemecký ústavný súd vychádza z toho, že programom OMT prekročila ECB svoje kompetencie. Program, ktorý vstúpil do platnosti v roku 2012, sa pokladá sa nástroj, ktorý viedol k utlmeniu eurokrízy.