Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Europoslanci chcú obmedziť bankové poplatky za spracovanie platieb

Europarlament Foto: TASR/AP

Obmedzenie poplatkov sa má týkať cezhraničných, ako aj domácich transakcií v rámci EÚ a malo by byť účinné rok po nadobudnutí platnosti nových pravidiel.

Brusel 3. apríla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) na miniplenárnom zasadnutí v Bruseli dnes rozhodli o tom, že poplatky, ktoré banky účtujú predajcom za spracovanie platieb zákazníkov, by mali byť v budúcnosti obmedzené. Europarlament zároveň schválil opatrenia, ktoré by mali zvýšiť bezpečnosť platieb cez internet.

Poplatky za spracovanie platieb stoja podľa odhadov Európskej komisie (EK) predajcov v EÚ každoročne viac ako 10 miliárd eur, pričom tieto poplatky sú pre klientov nezrozumiteľné. Navyše, líšia sa v závislosti od členského štátu, nakoľko ich výšku ovplyvňujú aj vnútroštátne orgány pre hospodársku súťaž.

Obchodníkom sa poplatky účtujú pri každej transakcii, ktorá je uskutočnená platobnou kartou. Predajcovia ich následne premietajú do cien predávaných tovarov a služieb.

Poplatky, ktoré si banky účtujú za spracovanie transakcií uskutočnených napríklad kartami Visa a MasterCard, by nemali prekročiť 0,3 % hodnoty transakcie pri kreditných kartách a 7 eurocentov alebo 0,2 % hodnoty transakcie (podľa toho, ktorá hodnota je nižšia) pri debetných kartách.

Obmedzenie poplatkov sa má týkať cezhraničných, ako aj domácich transakcií v rámci EÚ a malo by byť účinné rok po nadobudnutí platnosti nových pravidiel. Nižšie poplatky by sa mali po čase premietnuť do nižších cien pre zákazníkov platiacich kartou.

Pravidlá týkajúce sa bezpečnosti platieb cez internet by sa mali aktualizovať, aby zohľadňovali technický pokrok, rozvoj trhu a neustále rastúci počet online platieb.

Neautorizované platby by sa mali vrátiť v priebehu 24 hodín od momentu, kedy platbu zaznamenal majiteľ účtu. Klienti by však mali znášať straty súvisiace s nezákonným použitím stratených alebo ukradnutých platobných kariet alebo zariadení, maximálne však do výšky 50 eur.

Osoby nakupujúce na internete by mali mať právo využívať platobný softvér alebo zariadenia poskytnuté autorizovanými tretími stranami podľa svojho výberu a bez dodatočných poplatkov.

Poslanci EP chcú, aby poskytovatelia platobných služieb na požiadanie zverejnili skutočné náklady spracovania platieb. Zastropovanie poplatkov za platobné služby by sa zároveň malo stať súčasťou budúcich pravidiel EÚ týkajúcich sa platieb kartou.

Európsky parlament hlasoval o svojich pozmeňovacích návrhoch k návrhu EK s cieľom konsolidovať doteraz vykonanú prácu na predloženom texte a odovzdať ju po májových voľbách novému europarlamentu. Novozvolení poslanci si budú môcť vybrať, či začnú na legislatívnom návrhu pracovať odznova, alebo budú pokračovať v práci vykonanej počas aktuálneho funkčného obdobia.