Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Europoslanci chcú schváliť rozpočet EÚ, ale za konkrétnych podmienok

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Plenárne zasadnutie EP, ktorého jednou z hlavných tém bude práve dlhodobý rozpočet únie, začína dnes popoludní v Štrasburgu.

Brusel 11. marca (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sú pripravení na schválenie zoštíhleného sedemročného rozpočtu na obdobie 2014 až 2020, ak dostanú záruky jeho väčšej flexibility.

Uviedol to dnes európsky internetový denník EUobserver s odvolaním sa na návrh rezolúcie pripravovanej v europarlamente. Plenárne zasadnutie EP, ktorého jednou z hlavných tém bude práve dlhodobý rozpočet únie, začína dnes popoludní v Štrasburgu.

Lídri Európskej únie (EÚ) na februárovom summite v Bruseli schválili sedemročný rozpočet v konečnej výške 960 miliárd eur v podobe záväzkov a 908 miliárd eur vo forme výdavkov. Dohoda členských štátov o budúcej finančnej perspektíve znamená trojpercentné zníženie reálnych výdavkov únie v rámci nasledujúceho rozpočtového obdobia.

Po skončení rozpočtového summitu EÚ predseda europarlamentu Martin Schulz, ako aj lídri najhlavnejších politických frakcií v EP avizovali, že "oklieštený" sedemročný rozpočet nepodporia.

Denník EUobserver informoval, že v návrhu dokumentu, ktorý má k dispozícii, predstavitelia EP nehovoria o konkrétnych číslach dlhodobého rozpočtu, ale podmieňujú vyslovenie podpory pre februárovú dohodu lídrov EÚ zabezpečením "povinnej a ucelenej revízie rozpočtu, maximálnej flexibility, dohody o vlastných zdrojoch a jednoty pre rozpočet".

V rámci flexibility požadujú europoslanci vytvorenie mechanizmu, ktorý uľahčí presúvanie finančných zdrojov z roka na rok, ako aj medzi rôznymi rozpočtovými kapitolami. Z hľadiska zabezpečenia vlastných zdrojov financovania v budúcnosti trvá EP na príjmoch z daní z finančných transakcií a z DPH.

Europoslanci okrem iného žiadajú, aby sa vyriešili niekoľkomiliardové finančné rozdiely vyplývajúce z plnenia prebiehajúceho finančného obdobia. Ide o nedoplatky za rok 2012 vo výške okolo 3 miliárd eur a predpokladané nedoplatky na rok 2013 okolo 16 miliárd eur. Ide o zdroje, ktoré členské štáty EÚ budú musieť dodatočne nájsť.

Kritika najvyšších predstaviteľov EP voči zníženému eurorozpočtu narazila na stanoviská najvyšších predstaviteľov členských štátov EÚ, ktorí poukázali na skutočnosť, že v čase ekonomickej krízy a hlbokých úspor v národných rozpočtoch by sa podobným smerom mala uberať aj samotná únia.

Rezolúcia o podpore pre zoštíhlený sedemročný eurorozpočet má údajne podporu troch najväčších politických frakcií v EP - ľudovcov, socialistov aj demokratov a liberálov - a očakáva sa preto, že počas hlasovania v stredu (13.3.) bude väčšinou hlasov prijatá.