Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Europoslanci podporili vznik platformy zameranej proti práci načierno

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Členovia novej platformy sa budú stretávať najmenej dvakrát ročne.

Brusel/Štrasburg 2. februára (TASR) - Európsky parlament (EP) dnes schválil legislatívny návrh, ktorý zakladá európsku platformu na posilnenie spolupráce orgánov členských štátov EÚ, ich odborových združení a zamestnávateľských zväzov v boji proti práci načierno a proti jej negatívnym účinkom na hospodárstvo a pracovný trh EÚ.

Podľa údajov EP objem šedej ekonomiky v Európskej únii zodpovedá približne 18 % jej HDP. Europoslanci pomerom hlasov 619 (za): 69 (proti): 7 (sa zdržalo hlasovania) schválili pozmeňovacie návrhy k pôvodnému textu Európskej komisie, na ktorých znení sa dohodli s Radou EÚ (ministrami členských štátov). "Cieľom tejto platformy je rozšíriť možnosti členských štátov riešiť početné a bolestivé problémy vyplývajúce z nedeklarovanej práce prostredníctvom posilnenia vzájomnej spolupráce. Jej úlohou je prevencia, odrádzanie a boj s nedeklarovanou prácou, ako aj podpora transformácie takejto práce na prácu legálnu," uviedol spravodajca predmetnej legislatívy, bulharský socialistický poslanec Georgi Pirinski.  

EP pripomenul, že prácou načierno sa vo všeobecnosti rozumie každá platená činnosť, ktorá je vo svojej podstate zákonná, nie je oznámená verejným orgánom, napríklad daňovému úradu či inšpektorátu práce. Európska platforma by mala podporovať a uľahčovať praktickú, účinnú a efektívnu cezhraničnú spoluprácu a vytvoriť spoľahlivý a účinný systém rýchlej výmeny informácií medzi orgánmi jednotlivých členských štátov. Nemala by však zasahovať do opatrení prijatých na úrovni členských štátov ani sa usilovať o harmonizáciu ich právnych predpisov.  

Dlhodobým cieľom platformy je zlepšenie pracovných podmienok a podpora integrácie nelegálne pracujúcich osôb na trhu práce. Platforma by sa mala zamerať na všetky formy nedeklarovanej práce, vrátane fiktívnej samostatnej zárobkovej činnosti.

Platforma bude pozostávať zo zástupcov na vysokej úrovni nominovaných členskými štátmi, zástupcu EK a najviac štyroch zástupcov medziodvetvových sociálnych partnerov na úrovni EÚ, ktorí budú zastupovať zamestnávateľské zväzy a organizácie zamestnancov.

Na zasadnutiach platformy sa tiež budú môcť zúčastňovať ako pozorovatelia zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľských odvetví s vysokou mierou výskytu nedeklarovanej práce, zástupca Európskej nadácie pre zlepšovanie životných a pracovných podmienok (Eurofound), zástupca Európskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (EU-OSHA), zástupca Medzinárodnej organizácie práce (MOP) a zástupcovia štyroch krajín Európskeho hospodárskeho priestoru, ktoré nie sú členmi EÚ.  

Členovia novej platformy sa budú stretávať najmenej dvakrát ročne. Zriadia špecifické pracovné skupiny, ktoré sa budú zaoberať rôznymi aspektmi nedeklarovanej práce. Financovanie platformy v odhadovanom rozsahu 2,1 milióna eur ročne by sa malo uskutočňovať v rámci programu EÚ v oblasti zamestnanosti a sociálnej inovácie (EaSI).