Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Europoslanci odobrili návrh na reguláciu roamingových poplatkov v EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prijatie legislatívneho návrhu znamená, že zákazníci, ktorí sa budú nachádzať kdekoľvek v EÚ, budú platiť rovnakú cenu za prenášané dáta akú, platia v domovskej krajine.

Brusel 18. marca (TASR) - Poskytovatelia telekomunikačných služieb v EÚ od 15. decembra 2015 už nebudú môcť účtovať navyše za roamingové služby svojich zákazníkov. Rozhodol o tom dnes Výbor Európskeho parlamentu pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE), ktorý schválil telekomunikačný balík navrhnutý Európskou komisiou (EK).

Prijatie legislatívneho návrhu, ktorý presadzovala eurokomisárka pre digitálnu agendu Neelie Kroesová, znamená, že zákazníci, ktorí sa budú nachádzať kdekoľvek v EÚ, budú platiť rovnakú cenu za prenášané dáta (sms a hovory), akú platia v domovskej krajine.

Dánsky liberálny poslanec Jens Rohde po dnešnom hlasovaní vo výbore ITRE uviedol, že europarlament začal na projekte zrušenia roamingových poplatkov pracovať v marci 2013 a nakoniec sa podarilo nájsť politickú zhodu, aby sa občania EÚ mohli zbaviť poplatkov za roaming už do konca budúceho roka.

Rohde pripomenul, že poslanci EP prispeli k posilneniu prvkov pre neutralitu internetu, ktoré navrhovala EK, keď cieľom bolo zabezpečiť, že prístup na internetovú sieť bude otvorený a bezplatný, ako to najviac bude možné. Bez toho, aby tento návrh bránil investíciám do širokopásmovej infraštruktúry, napríklad vo vidieckych oblastiach.

Poslanci EP poukázali na skutočnosť, že kým doterajšie vlny reforiem v telekomunikačnej oblasti pomohli zmeniť spôsob, akým sú telekomunikačné služby v EÚ poskytované, tento sektor činnosti má ďaleko od harmonizácie, keď je ešte stále závislý od 28 vnútroštátnych trhov v členských štátoch. Neexistuje žiadna telekomunikačná spoločnosť pôsobiaca v celej EÚ, a obe strany, prevádzkovatelia aj zákazníci, sú vystavení rozdielnym cenám a pravidlám.

Komisárka Kroesová privítala hlasovanie výboru ITRE v prospech jej návrhu a uviedla, že Európania sú o krok bližšie k zabezpečeniu dynamického, zdravého a konkurencieschopného sektora telekomunikácií, ktorý bude čeliť výzvam budúcnosti.
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

"Vyzbrojili sme týmto každého podnikateľa v EÚ nástrojmi a sieťami potrebnými pre inováciu a rast, ktoré potrebujú," skonštatovala Kroesová. Podľa nej EÚ chce touto cestou poskytnúť bezproblémovú konektivitu každému európskemu občanovi, a to bez nekalých praktík, ako sú zablokované služby i poplatky za roaming.

Regulačný návrh EK, ktorý dnes schválil výbor ITRE, bude predmetom hlasovania všetkých europoslancov na aprílovom plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu. Členské štáty EÚ (Rada) rokujú o tomto návrhu v rámci pracovných skupín. Komisia očakáva, že sa podarí dosiahnuť konečnú dohodu o telekomunikačnom balíku do konca roka 2014.