Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Europoslanci podporia výnimku SR pre dlhšie čerpanie eurofondov

Slovenský europoslanec Vladimír Maňka. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Na základe tejto výnimky by Slovensko čerpalo o rok dlhšie sumu okolo 300 miliónov eur.

Brusel 10. júla (TASR) - Výnimku pre Slovensko a Rumunsko, ktorá hovorí o možnosti čerpania eurofondov o jeden rok dlhšie (n+3), ako bolo stanovené, dnes podporili poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Výboru EP pre regionálny rozvoj (REGI). Potvrdil to slovenský europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD).

V rozhovore pre TASR uviedol, že výnimka, ktorú vyrokoval premiér Robert Fico počas februárového rozpočtového summitu EÚ, by na pôde europarlamentu mala prejsť. Na základe tejto výnimky by Slovensko čerpalo o rok dlhšie (aj po roku 2013) sumu okolo 300 miliónov eur, čo podľa Maňku pomôže pri tvorbe zamestnanosti a rozvoji zaostalých regiónov.

"Poslanci z iných krajín dnes uviedli, že podporia Slovensko a Rumunsko," spresnil Maňka, ktorý je členom výboru REGI.

Pripomenul, že v tomto výbore sa riešia aj pravidlá čerpania eurofondov v rámci terajšej a budúcej finančnej perspektívy EÚ. Priznal, že potom, ako sa slovenskej a rumunskej delegácii na februárovom summite podarilo vybojovať si schému n+3, čiže možnosť čerpania eurofondov o ďalší jeden rok, záujem o túto možnosť prejavili aj iné členské krajiny EÚ. Bulharsko sa neúspešne pokúsilo túto tému otvoriť počas júnového summitu EÚ.

"Spolu s poslankyňou Monikou Smolkovou sme hovorili s ostatnými kolegami z iných členských štátov, ako aj s tieňovými spravodajcami," uviedol Maňka. Spresnil, že Smolková (Smer-SD) presvedčila českých poslancov, aby netrvali na tom, že aj Česká republika sa zapojí do boja o výnimku pre čerpanie eurofondov. Maňka do presvedčovania zapojil "tenisovú diplomaciu", keď sa mu touto neformálnou cestou podarilo presvedčiť lotyšských kolegov - bývalého premiéra a bývalého ministra financií -, ako aj bývalého podpredsedu EP Libora Roučeka z ČR, aby podporili záujmy Slovenska.



"Povedal som im, že ináč by sa celý tento systém rozbil, keby výnimka prešla na celú EÚ a nakoniec by nedostal nikto nič. Dnes bol veľký pozitívny krok, lebo väčšina členov výboru sľúbila, že to schvália pre Slovensko a Rumunsko," uviedol Maňka.

Spresnil, že do týždňa budú poslanci z výboru REGI poznať všetky pozmeňujúce návrhy pre túto iniciatívu. Vo výbore sa bude hlasovať v septembri a v pléne Európskeho parlamentu počas októbrového zasadnutia v Štrasburgu. Podľa Maňku snahou výboru je, aby bol tento návrh schválený ešte počas prvého čítania v októbri. Ak sa tak nestane, už nebude dosť času na nové rokovania vo forme trialógu (rokovania s Európskou komisiou a Radou), čo by mohlo ohroziť dodatočné čerpanie európskych zdrojov.