Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka sa obáva ochladenia čínskej ekonomiky

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Ekonomika eurozóny už dlhší čas bojuje so slabým rastom a mimoriadne nízkou infláciou.

Budapešť 1. februára (TASR) - Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny sa obáva ochladenia čínskej ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spomalenie druhej najväčšej svetovej ekonomiky zvyšuje nebezpečenstvo, že priemyselné krajiny sa opäť dostanú do krízy, uviedol dnes na konferencii v Budapešti Nowotny. "Najnaliehavejšou témou sú tu volatilita na finančných trhoch a slabosť rôznych rozvíjajúcich sa ekonomík," povedal šéf rakúskej centrálnej banky. "Aktuálny vývoj v Číne vzbudzuje mimoriadne obavy."

Podľa posledných údajov čínsky priemysel klesol aj na začiatku nového roka. Index nákupných manažérov pre výrobný sektor v krajine v januári nečakane prudko klesol a dostal sa na najnižšiu úroveň za 3,5 roka.

"Inými slovami tieto rozvíjajúce krajiny k nám naspäť prinášajú krízu," myslí si Nowotny. Zároveň to podľa neho ukazuje, ako sa medzičasom zintenzívnila vzájomná previazanosť a závislosť ekonomík na globálnej úrovni. Ekonomika eurozóny už dlhší čas bojuje so slabým rastom a mimoriadne nízkou infláciou. Zatiaľ príliš nepomáha ani extrémne uvoľnená menová politika ECB.

M. DRAGHI: ECB bude pokračovať v uvoľnenej menovej politike

Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi varoval, že riziká ohrozujúce európsku ekonomiku vzrástli z dôvodu turbulencií na rozvíjajúcich sa trhoch. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Draghi dnes v Európskom parlamente (EP) zopakoval, že ECB bude pokračovať vo svojej uvoľnenej menovej politike. ECB prehodnotí svoj protikrízový kurz na najbližšom zasadnutí Rady guvernérov, ktoré sa bude konať 10. marca, keď bude mať k dispozícii nové makroekonomické prognózy. "Naša menová politika funguje," uviedol Draghi.

Zdôraznil, že uvoľnená menová politika priniesla od roku 2014 pozitívne výsledky. Intervencie ECB zvýšili úverovanie v eurozóne. "Bez tohto uvoľnenia by sme v eurozóne zaznamenali skutočnú defláciu a ceny by v tomto roku ďalej klesali." ECB robí starosti nízka inflácia, ktorá sa naďalej nachádza v blízkosti nuly.

Riziká na rozvíjajúcich sa trhoch od 3. decembra, keď Rada guvernérov ECB rozhodla o znížení úrokových sadzieb a predĺžení programu nákupu dlhopisov o 6 mesiacov, "opäť vzrástli uprostred zvýšenej neistoty".