Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka nezmenila kľúčové úrokové sadzby

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Analytici takéto rozhodnutie predpovedali.

Frankfurt nad Mohanom 21. januára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) dnes podľa očakávania nezmenila svoje úrokové sadzby a ponechala ich na historickom minime. Informovala o tom agentúra Reuters.

Analytici takéto rozhodnutie predpovedali. Rada guvernérov ECB totiž začiatkom decembra 2015 znížila depozitnú sadzbu na -0,30 % z -0,20 %.

Kľúčová úroková sadzba ECB tak po dnešnom zasadaní Rady zostáva na úrovni 0,05 %, depozitná sadzba zostala na úrovni -0,30 % a jednodňová refinančná sadzba ECB na úrovni 0,30 %.

Trhy teraz vyčkávajú na tlačovú konferenciu prezidenta banky Maria Draghiho.

ECB v marci zváži ďalšie stimuly na podporu ekonomiky eurozóny

Európska centrálna banka (ECB) v marci zváži ďalšie stimuly na podporu ekonomiky eurozóny. Dôvodom je rozruch na finančných trhoch a obavy z vývoja v Číne a v ostatných rozvíjajúcich sa ekonomikách. Vyhlásil to dnes prezident banky Mario Draghi na tlačovej konferencii po skončení rokovania Rady guvernérov. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

Kurz eura po jeho slovách klesol.

ECB dnes podľa očakávania nezmenila svoje úrokové sadzby a ponechala ich na historickom minime. Banka totiž začiatkom decembra 2015 znížila depozitnú sadzbu na -0,30 % z -0,20 %.

Kľúčová úroková sadzba ECB tak po dnešnom zasadaní Rady zostáva na úrovni 0,05 %, depozitná sadzba zostala na úrovni -0,30 % a jednodňová refinančná sadzba ECB na úrovni 0,30 %.

Podľa Draghiho kľúčové úroky ECB zostanú dlhší čas na súčasnej rekordne nízkej úrovni, prípadne ich banka môže ešte znížiť. Dôvodom je zmätok na finančných trhoch a stúpajúce geopolitické riziká, ktoré môžu ohroziť hospodársky rast. Mnohí analytici predpovedajú, že ECB znova zníži depozitnú sadzu o 10 bodov, ale nie skôr ako v júni.

ECB však môže v nasledujúcich mesiacoch ešte viac uvoľniť svoju menovú politiku. Banka v decembri okrem zníženie depozitnej sadzby zároveň predĺžila program nákupu aktív, tzv., kvantitatívne uvoľňovanie (QE), o šesť mesiacov. Finančné trhy však od nej očakávali viac. No Draghi je presvedčený, že vzhľadom na vtedajší odhad cien ropy bolo decembrové rozhodnutie "primerané a účinné".

ECB totiž v decembri vychádzala z prognózy, podľa ktorej mala priemerná cena ropy tento rok dosiahnuť 52,2 USD (47,92 eura) za barel (159 litrov). Ale ropná zmes Brent sa momentálne predáva za zhruba 27 USD/barel.

Nízka cena ropy ale zároveň znižuje vyhliadky na oživenie inflácie v regióne, ktorý platí eurom. V decembri dosiahla medziročná miera inflácie v eurozóne 0,2 %. ECB pritom garantuje cenovú stabilitu pri inflácii na úrovni 2 %. Draghi v tejto súvislosti skonštatoval, že miera inflácie zostane v najbližšom období veľmi nízka, prípadne sa prepadne do záporných čísiel a ožije až ku koncu roka. Ekonomika eurozóny sa však podľa šéfa ECB ďalej zotavuje.