Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka za rok minula 2000 eur na osobu v eurozóne

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Na inflácii sa to neodrazilo, tempo hospodárskeho rastu celého menového bloku je stále len mierne a akciové trhy klesli o 13 percent.

Frankfurt nad Mohanom 9. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) za uplynulý rok od spustenia svojho programu tlačenia peňazí na podporu hospodárstva eurozóny, už minula viac ako 700 miliárd eur. Ale výsledok ani zďaleka nesplnil jej očakávania, konštatuje írsky portál RTÉ.

ECB za ten čas minula približne 2000 eur na osobu, teda na každého muža, ženu a dieťa v eurozóne, ale na inflácii sa to neodrazilo, tempo hospodárskeho rastu celého menového bloku je stále len mierne a akciové trhy klesli o 13 %.

Program masívneho nákupu aktív eurozóny priniesol aj pozitívne výsledky: výnosy z dlhopisov regiónu klesli a klesá aj nezamestnanosť. A objavili sa aj prvé váhavé dôkazy, že banky postupne zvyšujú objem úverov pre firmy aj domácnosti.

ECB pri spustení programu odhadovala, že jej opatrenia pomôžu zvýšiť hrubý domáci produkt eurozóny v rokoch 2015 až 2017 o takmer jeden percentuálny bod.

Dnes, deň po tom, ako QE oslávil svoje prvé výročie, sa ukazuje, že sa tieto očakávania nenaplnili. Banka vo februári oznámila, že začiatkom marca preskúma a možno znova zváži svoju menovú politiku. Špekuluje sa, že rozšíri a predĺži program nákupu aktív.