Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európska komisia začala prešetrovať energetické kauzy na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vo štvrtok prišiel oficiálny list EK, ktorá po ročnom vyhodnocovaní dôkazov začína v rámci svojho systému EU Pilot oficiálne prešetrovať, či SR neporušilo európsku legislatívu v troch kauzách.

Bratislava 6. marca (TASR) – Európska komisia (EK) začala prešetrovať energetické kauzy na Slovensku. Informovali o tom v piatok (4. 3.) na tlačovej besede predstavitelia Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Veronika Galeková a Pavel Šimon, ako aj konateľ Asociácie výrobcov elektriny malých vodných elektrární Vladimír Mendel.

"Vo štvrtok 3. marca prišiel oficiálny list Európskej komisie, ktorá po ročnom vyhodnocovaní dôkazov začína v rámci svojho systému EU Pilot oficiálne prešetrovať, či Slovensko neporušilo európsku legislatívu v troch energetických kauzách," spresnila riaditeľka SAPI Galeková. Ide o kauzu podľa SAPI nezákonného odobratia podpory výrobcom elektriny z obnoviteľných zdrojov energií (OZE), kauzu zavedenia poplatku nazývaného G-komponent a kauzu tzv. stop-stavu distribučných spoločností.

Európska komisia sa podľa Galekovej každý rok zaoberá rozsiahlym počtom konaní vo veci možného porušovania práva EÚ. "EU Pilot je určený na to, aby sa zaoberal žiadosťami o informácie a sťažnosťami občanov a podnikov v súvislosti s otázkou správneho uplatňovania práva EÚ," ozrejmila. Objasnenia alebo riešenia musia členské štáty poskytovať v krátkom časovom rámci, ako aj nápravné opatrenia, aby sa porušovanie práva EÚ napravilo. Tento proces predchádza spusteniu oficiálneho konania voči členskému štátu (tzv. infringement).

Odpovede je podľa Galekovej štát povinný poslať do 10 týždňov, Európska komisia má taktiež 10 týždňov na vyhodnotenie. "Ak odpovede nie sú uspokojivé, potom môže začať infringement a ten sa môže skončiť žalobou na Súdnom dvore," zdôraznila.

"S podnetom sa na EK ešte v marci 2015 obrátili SAPI, Slovenská bioplynová asociácia a Asociácia výrobcov elektriny z malých vodných elektrární do 500 kW. Dôvodom bolo odobratie zákonom zaručenej podpory asi 1200 výrobcom elektriny zo slnka, vody a bioplynu. Pod poplatkom s názvom G-komponent sa skrýva poplatok, ktorý musia výrobcovia platiť prenosovej sústave, respektíve distribučným spoločnostiam za to, že do siete dodávajú energiu. Distribučné spoločnosti majú stále tzv. stop-stav, teda odmietajú pripájať nové zdroje energie do siete. Toto trvá už dva roky a výsledkom je, že nepribúdajú žiadne nové zelené zdroje," pripomenula SAPI.

"Ministerstvo hospodárstva (MH) SR k požiadavke Európskej komisie v určenom termíne zašle svoje stanovisko. Pri tejto príležitosti si dovoľujeme pripomenúť, že v zmysle euronariadenia o prístupe verejnosti k dokumentom sa nezverejňujú dokumenty Európskej komisie vzťahujúce sa k riešeným prípadom v systéme EÚ Pilot z dôvodu ochrany účelu vyšetrovania, pokiaľ toto vyšetrovanie prebieha. Dovoľujeme si poznamenať, že začatie šetrenia na základe sťažnosti neznamená porušenie predpisov EÚ, ale ide o objasnenie otázok nastolených v súvislosti so šetrením," uviedla pre TASR v reakcii na SAPI hovorkyňa MH SR Miriam Žiaková.