Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Európska komisia s pripomienkami schválila najväčšiu fúziu pivovarov

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Pod nový najväčší pivný koncern na svete budú rôzne patriť značky piva, napríklad Budweiser, Beck's, Miller, Foster's a ďalšie.

Brusel 24. mája (TASR) - Európska komisia (EK) s pripomienkami schválila najväčšiu fúziu pivovarov Anheuser-Busch Inbev a SABMiller. Informovala o tom agentúra DPA.

AB InBev sa bude musieť zbaviť takmer všetkých európskych operácií, uviedla dnes EK. Tým sa má zabezpečiť, že prevzatie v hodnote okolo 100 miliárd eur nepoškodí európskych spotrebiteľov. Pod nový najväčší pivný koncern na svete budú rôzne patriť značky piva, napríklad Budweiser, Beck's, Miller, Foster's a ďalšie.

"Ročné tržby z predaja piva v Európe dosahujú okolo 125 miliárd eur. Aj relatívne malé zvýšenie cien by tak mohlo výrazne poškodiť spotrebiteľov. Naším hlavným cieľom preto bolo, aby prevzatie SABMiller koncernom AB Inbev nespôsobilo zníženie konkurencie na európskych trhoch s pivom," uviedla komisárka Európskej únie pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Belgicko-americká jednotka na trhu AB Inbev je známa značkami, ako sú napríklad Corona, Budweiser a Beck's, a britsko-juhoafrický konkurent SABMiller predáva napríklad značky Miller a Foster's.