Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Európska komisia obviňuje Google, že deformuje trh s aplikáciami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Google obviňuje z toho, že zneužíva svoj vysoký podiel na trhu s operačnými systémami pre mobilné zariadenia .

Brusel 20. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) dnes informovala Google o svojom predbežnom stanovisku, podľa ktorého spoločnosť v rozpore s antitrustovými pravidlami EÚ zneužíva svoje dominantné postavenie tým, že obmedzuje výrobcov zariadení a operátorov mobilných sietí využívajúcich systém Android.

Podľa predbežného stanoviska EK spoločnosť Google v oblasti mobilných zariadení vyvíjala stratégiu na udržanie a posilnenie svojho dominantného postavenia v oblasti všeobecného internetového vyhľadávania.

Komisia tvrdí, že z uvedených praktík vyplýva, že sa vyhľadávač Google Search vopred inštaluje a nastavuje ako prednastavená alebo výhradná vyhľadávacia služba do väčšiny zariadení využívajúcich systém Android predávaných v Európe. Po druhé, podľa EK uvedené praktiky znemožňovali konkurenčným vyhľadávačom prístup na trh prostredníctvom konkurenčných mobilných vyhľadávačov a konkurenčných operačných systémov.

Okrem toho praktiky spoločnosti podľa názoru exekutívy EÚ poškodili aj spotrebiteľov tým, že potláčali hospodársku súťaž a obmedzovali inováciu v širšom segmente mobilných zariadení.

Obavy EK vo forme námietok boli adresované spoločnosti Google a jej materskej spoločnosti Alphabet.

"Na základe doterajšieho vyšetrovania sa domnievame, že postup spoločnosti Google je v rozpore s antitrustovými pravidlami EÚ. Neumožňuje spotrebiteľom širší výber mobilných aplikácií a služieb a ďalším subjektom bráni v inovácii. Tieto pravidlá sa vzťahujú na všetky spoločnosti pôsobiace v Európe. Google má teraz príležitosť reagovať na obavy komisie," oznámila eurokomisárka zodpovedná za hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Podľa jej slov je konkurencieschopné odvetvie mobilného internetu pre spotrebiteľov a podniky v Európe čoraz dôležitejšie.

Komisia vo svojej správe upozornila, že smartfóny a tablety sa v súčasnosti podieľajú na viac než polovici celosvetovej internetovej prevádzky a očakáva sa, že tento podiel sa v budúcnosti ešte zvýši. Približne 80 % inteligentných mobilných zariadení v Európe a vo svete využíva Android, mobilný operačný systém vyvinutý spoločnosťou Google. Na využívanie mobilného operačného systému Android udeľuje spoločnosť Google výrobcom mobilných zariadení tretích strán povolenie.

Komisia začala ešte pred rokom, v apríli 2015, konanie vo veci postupu spoločnosti Google týkajúceho sa operačného systému Android a jeho aplikácií. Po roku vyšetrovania EK zastáva názor, že spoločnosť má dominantné postavenie na trhoch všeobecných služieb vyhľadávania na internete, operačných systémov pre inteligentné mobilné zariadenia, na ktoré sa vydávajú povolenia, a obchodov s aplikáciami pre mobilný operačný systém Android. Na všetkých týchto troch trhoch v Európskom hospodárskom priestore (EHP) má spoločnosť Google podiel vyšší než 90 percent.