Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Európska komisia vykonala inšpekcie vo Volkswagene, Audi a Daimlere

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa hovorcu VW zástupcovia EK skúmali dokumenty v centrále firmy vo Wolfsburgu a v centrále automobilky Audi v Ingolstadte.

Brusel 23. októbra (TASR) - Európska komisia uskutočnila inšpekcie v priestoroch niektorých automobiliek v Nemecku. Uviedla to v oznámení, ktoré zverejnila v pondelok. Automobilky nemenovala, neskôr však Volkswagen (VW), Audi a Daimler potvrdili kontroly vo svojich priestoroch.

Európska komisia uviedla, že inšpekcie uskutočnila v súvislosti s obavami, že "niektoré nemecké automobilky mohli porušiť pravidlá Európske únie o hospodárskej súťaži zakazujúce kartelové dohody a praktiky obmedzujúce konkurenciu". Podľa hovorcu VW zástupcovia EK skúmali dokumenty v centrále firmy vo Wolfsburgu a v centrále automobilky Audi v Ingolstadte. Zároveň dodal, že spoločnosť "s Európskou komisiou v plnej miere spolupracuje". Podobnú inšpekciu uskutočnila EK minulý týždeň aj v priestoroch automobilky BMW v Mníchove.

EK pristúpila k inšpekciám po tom, ako nemecké médiá v júli informovali, že BMW, Volkswagen, Audi, Porsche a Daimler uzatvorili už v 90. rokoch tajné dohody, ktoré sa týkali technológií, nákladov, dodávateľov, ako aj emisných systémov dieselových vozidiel. Zástupcovia komisie ale dodali, že inšpekcia automaticky neznamená potvrdenie viny.

"Inšpekcie predstavujú predbežný krok vo vyšetrovaní možného porušovania protimonopolných pravidiel," uviedla EK. Ako dodala, skutočnosť, že Brusel začal vyšetrovanie, neznamená, že preverované spoločnosti sa porušenia pravidiel aj skutočne dopustili a neznamená to ani prejudikovanie výsledku samotného vyšetrovania.