Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Európske akcie oslabujú a sú najnižšie za 16 mesiacov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Strácajú akcie zo všetkých sektorov aj naprieč Európou.

Londýn/Frankfurt nad Mohanom 8. februára (TASR) - Európske burzy pokračujú na začiatku nového týždňa v poklese a dostali sa najnižšie za 16 mesiacov. Investori sa obávajú volatility na ropnom trhu, spomaľovania globálnej ekonomiky a neistoty týkajúcej sa politiky americkej centrálnej banky (Fed). Informovala o tom agentúra RTTNews.

Strácajú akcie zo všetkých sektorov aj naprieč Európou. Dnes zverejnený index nálady investorov v eurozóne inštitútu Sentix klesol druhý mesiac po sebe a dostal za najnižšie od začiatku vlaňajška. Index sa vo februári znížil na 6 bodov z 9,6 bodu v januári. Ekonómovia počítali s poklesom len na 8,8 bodu.

Prudký pád termínovaných kontraktov na americké akcie, ktorý nasleduje po výrazných stratách v piatok (5. 2.), tiež prispel k zhoršeniu nálady investorov.

Paneurópsky index European Stoxx 600 oslabil o 2,5 % a zrejme klesne aj šiesty deň po sebe. Nemecký DAX, francúzsky CAC 40 a britský FTSE 100 boli tesne popoludní v strate 2 % až 3 %. Akcie firiem ťažiacich a predávajúcich komodity, ako sú BHP Billiton, Royal Dutch Shell, Anglo American a Antofagasta v Londýne oslabili o 1 % až 2 %.

Akcia francúzsko-holandských aerolínií Air France KLM sa znížila o 2 %. Dôvodom bola správa o januárovom počte cestujúcich. Akcia Orange stratila vyše dve percentá. Akcie nemeckých bánk Commerzbank a Deutsche Bank padli približne o 5 % a automobiliek BMW, Daimler a Volkswagen o 3 % až 4 %.