Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Európske akciové trhy klesli. Dôvodom sú údaje z amerického trhu práce

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tie vyvolali medzi investormi neistotu ohľadne termínu zvýšenia úrokových sadzieb v USA.

Londýn 4. septembra (TASR) - Európske akciové trhy uzatvorili dnešné obchodovanie poklesom, keď ich nadol stiahli rôznorodé údaje o vývoji na americkom trhu práce, ktoré vyvolali medzi investormi neistotu ohľadne termínu zvýšenia úrokových sadzieb v USA. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.



Paneurópsky index FTSEurofirst 300 klesol na záver obchodovania o 2,5 % na 1392,63 bodu. Vo štvrtok (3.9.) zaznamenal rast o 2,4 % po oznámení Európskej centrálnej banky (ECB), že v prípade potreby je pripravená zasiahnuť a svoj program kvantitatívneho uvoľňovania ešte posilniť. Oznámila to potom, ako zhoršila odhad vývoja ekonomiky aj inflácie v eurozóne, a to pre tento rok aj nasledujúce dva.

Pod dnešný pokles sa do veľkej miery podpísali akcie energetických a ťažobných spoločností, ktoré klesli na záver obchodovania o 4 %, respektíve o 5 %. Napríklad hodnota akcií firmy E.ON klesla o 5,11 % a spoločnosti RWE o 5 %.

Hlavný index frankfurtskej burzy DAX klesol o vyše 2,7 %. Hlavný index parížskej burzy CAC-40 zaznamenal pokles o 2,81 %, britský FTSE 100 o 2,44 % a švajčiarsky SMI ukončil obchodovanie poklesom o 1,4 %.

Pokles ropy

Ceny ropy zaznamenali pokles, keď trhy reagovali na dnešné údaje o vývoji na americkom trhu práce za august. Navyše trh s ropou čaká na informácie o zmene počtu ťažobných zariadení v USA za minulý týždeň. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


Ministerstvo práce USA dnes oznámilo údaje o tvorbe nových pracovných pozícií za minulý mesiac. Podľa týchto údajov vzniklo v USA v auguste 173.000 nových pracovných miest, zatiaľ čo ekonómovia počítali so vznikom až 220.000 nových miest. Na druhej strane však údaje za predchádzajúce dva mesiace revidovalo ministerstvo smerom nahor a nezamestnanosť klesla na 5,1 %, čo je najnižšia miera nezamestnanosti od apríla 2008.

Niektorí ekonómovia sa vzhľadom na informácie z trhu práce domnievajú, že americká centrálna banka zvýši úrokové sadzby už tento mesiac. Takýto vývoj by bol pozitívny pre dolár, to by však následne viedlo k poklesu cien komodít vrátane ropy.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri klesla do 16.20 h SELČ o 45 centov (takmer 1 %) na 50,23 USD (45,10 eura) za barel (159 litrov). Zhruba o 1 % klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Cena tejto ropy zaznamenala pokles o 40 centov na 46,35 USD za barel.