Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Európske akciové trhy sa zotavujú

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Pozitívny vplyv na európske indexy mal rast akcií z automobilového sektora a to, že Peking zrejme urobí viac pre podporu spomaľujúcej sa ekonomiky.

Frankfurt nad Mohanom/Londýn 11. januára (TASR) - Štart akciových trhov do nového roka bol katastrofálny. Prepad čínskych búrz stiahol do mínusu akcie po celom svete. Európske burzy sa však dnes predpoludním začali zotavovať a zmazali časť strát s minulého týždňa. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Pozitívny vplyv na európske indexy mal rast akcií z automobilového sektora a to, že Peking zrejme urobí viac pre podporu spomaľujúcej sa ekonomiky.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 dnes dopoludnia vzrástol o 0,5 %. V minulom týždni sa však prepadol o 7 % a aktuálne sa naďalej nachádza v blízkosti trojmesačného minima. Index blue-chipov z eurozóny Euro STOXX 50 si dnes polepšil o 0,9 %.

Čína dnes umožnila druhý obchodný deň po sebe domácej mene, aby posilnila. Peking sa snaží rozptýliť obavy, že bude devalvovať jüan, aby podporil ekonomiku.

Kľúčový nemecký index Dax dnes predpoludním vzrástol o 1,07 % na 9954,94 bodu. Dax minulý týždeň stratil o vyše 8 %. Index MDax, na ktorom sú kótované stredne veľké nemecké firmy, sa zvýšil o 0,67 % na 19.450,73 bodu. Technologický index TecDax naopak stratil o 0,40 % na 1718,15 bodu.

Hlavný ekonóm talianskej banky Unicredit Erik Nielsen považuje strach týkajúci sa vývoja v Číne za prehnaný. Čínsky akciový trh je v pomere k celej ekonomike veľmi malý a vývoj v ekonomike nedáva prinajmenšom v krátkodobom horizonte žiadny dôvod na obavy, uviedol Nielsen.