Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Európske burzy po brexite padajú

Na snímke je výmenný kurz britskej libry a juhokórejského wonu v Soule v piatok 24. júna 2016. Britská libra utrpela najväčšiu jednodňovú stratu, oslabila o viac ako 10 %. Foto: TASR/AP

Britská libra dnes dočasne padla najnižšie od roku 1985.

Frankfurt nad Mohanom/Paríž/Londýn 24. júna (TASR) - Ešte včera s tým nepočítal takmer žiaden investor. Briti zahlasovali v referende za vystúpenie z Európskej únie (EÚ). Turbulencie na finančných trhoch sú preto obrovské. Akcie sa prepadajú a investori ukladajú svoje peniaze do bezpečných prístavov. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Burzy po celom svete dnes zažívajú Čierny piatok. Kľúčový nemecký index Dax bol dnes predpoludním krátkodobo v mínuse až 10 %. Neskôr zmazal časť strát a o 10.19 h SELČ sa nachádzal na úrovni 9640,18 bodu. To bolo o 616,85 bodu alebo 6,01 % menej ako vo štvrtok (23.6.) na konci obchodovania.

Index blue-chipov z eurozóny EuroStoxx 50 padol rovnako ako kľúčový francúzsky index CAC 40 padol o 9 %. Na londýnskej burze klesol index FTSE 100 o dobrých 8 %. EuroStoxx 50 bol o 10.19 SELČ v mínuse 237,22 bodu alebo 7,81 % na úrovni 2800,64 bodu. CAC 40 sa nachádzal na 4129,07 bodu (-7,54 %) a FTSE 100 na úrovni 6060,41 bodu (-4,38 %).

Európske burzy zaznamenávajú najväčšie straty od finančnej a hospodárskej krízy v rokoch 2008/09. Kľúčový japonský index Nikkei 225 sa dnes prepadol takmer o 8 %.

"Všetci majú zlé pozície," uviedol dnes skoro ráno jeden burzián. "Nikto nepočítal s tým, že Briti skutočne vystúpia z únie." Kľúčový nemecký index Dax od polovice týždňa najprv vyskočil takmer o 9 % vďaka narastajúcej nádeji na zotrvanie Británie v EÚ.

Prudko dnes klesli akcie bánk a poisťovní. Londýn ako finančné centrum a celý finančný sektor môžu na brexite najviac stratiť. Výrazne straty zaznamenali aj akcie automobiliek, ale aj nemeckých energetických koncernov RWE a E.ON, ktoré pôsobia v Británii.

Britská libra dnes dočasne padla najnižšie od roku 1985. Naopak investori vyhľadávali ako bezpečné prístavy jen, zlato a dlhopisy.

V prípade turbulencií na trhoch bude musieť zasiahnuť ECB


Nervozitu na finančných trhoch, ktorú spustili výsledky britského referenda, pravdepodobne bude chcieť zmierniť Európska centrálna banka (ECB). Očakávajú to analytici.

"Je takmer isté, že ECB príde s ďalšími opatreniami a ešte viac uvoľní menovú politiku v snahe upokojiť situáciu na trhoch a podporiť rast a cenovú stabilitu. Pravdepodobne by mohla okrem depozitnej sadzby znížiť aj refinančnú sadzbu pod nulu a zmierniť podmienky, za akých bude bankám požičiavať likviditu prostredníctvom dlhodobých refinačných tendrov,"
predpokladá analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Očakáva tiež predĺženie kvantitatívneho uvoľňovania minimálne do roku 2018. "Ak budú ceny dlhopisov periférií eurozóny pod tlakom pre obavy z integrity zoskupenia, nevylučujeme aj zavedenie špeciálneho programu ich nákupu s cieľom obmedzenia nákazy," tvrdí Pánis.

Rovnaké očakávania majú aj ostatní analytici. "Vysoká neistota vyvolaná brexitom zvyšuje pravdepodobnosť, že ECB natiahne tlač peňazí a zvýši jeho objem na jednom z najbližších zasadnutí. Naopak, rast amerických sadzieb sa pravdepodobne odkladá na neurčito," konštatuje analytik Jan Čermák.

Na snímke kurz britskej libry oproti americkému doláru na burze 24. júna 2016 v Soule.
Foto: TASR/AP
Zasiahnuť bude musieť aj britská centrálna banka. "ECB aj britská Bank of England sú podľa ich vyjadrení pripravené poskytnúť dostatočnú likviditu a udržať stabilnú situáciu na trhu. Guvernér britskej centrálnej banky, Mark Carney, dnes prisľúbil trhom dodatočnú likviditu v objeme 250 miliárd libier, čo by mohlo pomôcť upokojiť situáciu. Carney tiež v príhovore nevylúčil ďalšie kroky, ak to bude potrebné," priblížila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Zároveň uviedla, že brexit môže viesť k zvýšenej opatrnosti amerického Fedu a odkladu zvýšenia sadzieb v USA, čo americký dolár oslabuje. "Ktorý z týchto dvoch protichodných faktorov nakoniec preváži sa uvidí neskôr, volatilita ale pretrvá dlhšie," predpokladá tiež Muchová.

Analytici sa zhodujú v tom, že z krátkodobého hľadiska čaká finančné trhy turbulentný vývoj. "Situácia by sa však mohla upokojiť, keďže Londýn neodchádza hneď zajtra z EÚ, ale bude mať minimálne dvojročné prechodné obdobie, kedy sa bude rokovať o podmienkach 'rozvodu' a jeho ďalšom postavení voči zvyšku EÚ," upozornil Pánis. Podľa jeho slov tak bude mať krajina dostatok času, aby sa na to všetky ekonomické subjekty na oboch stranách Lamanšského prielivu pripravili. "To by malo limitovať negatívne ekonomické dopady," hovorí Pánis. Jednoznačne však trhy na rozhodnutie Britov vystúpiť z únie zareagovali prekvapene. "Vo štvrtok (23.6.) boli pokojné, keďže podľa posledných prieskumov mali mať miernu prevahu voliči zotrvanie v únii," dodala Muchová.

Brexit spôsobil pád ázijských búrz


Finančné trhy v Ázii a Austrálii zareagovali prudkým pádom na rozhodnutie Britov vystúpiť z Európskej únie (EÚ). Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Robert Halver z investičnej banky Baader Bank si utiera pot z čela na frankfurtskej burze 24. júna 2016 po poklese trhov.
Foto: TASR/AP
Najväčšiu stratu zaznamenala tokijská burza. Kľúčový index Nikkei 225 dnes padol o 1286,33 bodu alebo 7,92 % a uzavrel na úrovni 14.952,02 bodu. Širší index Topix sa znížil o 94,23 bodu alebo 7,26 % na 1204,48 bodu.

Výrazne dnes klesli aj juhokórejské akcie. Soulský index Kospi stratil 61,47 bodu alebo 3,09 % a uzavrel na úrovni 1925,24 bodu. Veľkú neistotu spôsobil brexit aj v Austrálii, kde sa index S&P/ASX 200 znížil 167,50 bodu alebo 3,17 % na 5113,18 bodu.

Analytici v Južnej Kórei očakávajú, že akciové kurzy budú pokračovať v páde aj na začiatku budúceho týždňa, než sa začnú zotavovať. Brexit by podľa nich nemal mať také veľké dôsledky na juhokórejskú ekonomiku ako finančná kríza.

"Brexit vyvolá veľkú neistotu a investori nemajú radi neistotu," uviedol austrálsky ekonóm Tony Farnham.

Šanghajský index Composite klesol o 37,67 bodu alebo 1,30 % na 2854,29 bodu a šenčenský index Component sa znížil o 107,56 bodu alebo 1,07 na 10.147,71 bodu.

Britská centrálna banka je pripravená napumpovať miliardy do systému


Britská centrálna banka je pripravená napumpovať do finančného systému miliardy libier, aby zachovala jeho stabilitu a zabránila kríze, ktorú môže spustiť brexit. Informovala tom agentúra Bloomberg.

Guvernér Bank of England (BoE) Mark Carney vyhlásil, že banka môže poskytnúť prostredníctvom existujúcich programov až 250 miliárd GBP (326,39 miliardy eur). Centrálna banka má tiež v zálohe ďalšie opatrenia, ktoré prijme v prípade potreby, aby zvládla, ako povedal Carney, "obdobie neistoty a adaptácie" po tom, čo Briti v referende odhlasovali vystúpenie z Európskej únie (EÚ).