Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Európske burzy začali nový týždeň po útokoch v Paríži so stratami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Posilnili len akcie z energetického sektora.

Frankfurt nad Mohanom/Miláno 16. novembra (TASR) - Európske akciové trhy dnes otvorili obchodovanie so stratami. Hlavnou príčinou sú piatkové (13. 11.) teroristické útoky v Paríži. Pod tlak sa dostali predovšetkým akcie firiem, ktoré priamo pocítia dôsledky útokov, teda napríklad aerolínií, cestovných kancelárií alebo poisťovní. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 dnes po otvorení klesol o 0,4 %, kľúčový francúzsky index CAC oslabil o 0,6 % a kľúčový nemecký index Dax až o 0,65 %. Index STOXX Europe 600 Travel & Leisure, kde sú kótované firmy pôsobiace v oblasti cestovného ruchu a voľného času, padol o 2,3 %.

Parížske teroristické útoky zrejme budú mať v krátkodobom horizonte negatívny vplyv na firmy vyrábajúce spotrebiteľský tovar a na spoločnosti pôsobiace v oblasti turizmu. Niektorí experti dokonca počítajú s dlhodobejším vplyvom na ekonomiku alebo zmenami trhových tendencií.

Akcie francúzskej hotelovej skupiny Accor padli o 6,3 % a akcie leteckej spoločnosti Air France KLM stratili 5 %. Akcie francúzskeho prevádzkovateľa letísk ADP oslabili o 3,8 % a akcie spoločnosti Eurotunnel o 4,5 %.

Posilnili len akcie z energetického sektora, pretože ceny ropy mierne vzrástli. Dôvodom bol rozsiahly letecký útok francúzskeho letectva na pozície Islamského štátu v Sýrii.