Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Európske ceny plynu pokračujú v poklese, sú najnižšie za tri mesiace

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K zníženiu cien energií prispeli aj predpovede počasia, podľa ktorých sa teploty vo väčšine Európy budú naďalej pohybovať nad priemerom.

Amsterdam 16. februára (TASR) - Európske ceny zemného plynu pokračujú uprostred týždňa v poklese a dostali sa na trojmesačné minimum. Ruský prezident Vladimir Putin totiž podporil diplomatické riešenie sporu s USA, týkajúcom sa Ukrajiny a oznámil, že niektoré vojenské jednotky sa vracajú na svoje základne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa na burze v Amsterdame v stredu oslabil až o 9,1 percenta a dostal sa na najnižšiu úroveň od 10. novembra 2021. Predpoludním o 10.12 h SEČ sa obchodoval s mínusom 4,5 % po 67,76 eura za megawatthodinu (MWh). Nemecký kontrakt na elektrinu s dodávkou v marci klesol o 7,4 % a v zlacňovaní tretí deň po sebe pokračovali aj európske emisné povolenky, keďže nižšie ceny plynu znižujú využívanie uhlia pri výrobe elektriny.

Putin v utorok (15. 2.) po stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom uviedol, že dúfa, že rokovania vyriešia spor okolo Ukrajiny. Trh aktuálne reaguje na každú správu týkajúcu sa sporu a zmenu tónu v rokovaniach, čo ovplyvňuje ceny prakticky všetkého od ropy a plynu cez kovy až po akcie.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a nemecký kancelár Olaf Scholz počas spoločnej tlačovej konferencie po ich stretnutí v Moskve 15. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Západ však zostáva ostražitý. Americký prezident Joe Biden uviedol, že ruský útok na Ukrajinu je stále možný. Moskva opakovane popiera, že chce zaútočiť na Ukrajinu.

Putin v utorok povedal Scholzovi, že Rusko zostáva spoľahlivým dodávateľom energií, ktorým je už desaťročia. Dodal, že Moskva je pripravená ďalej posielať plyn do Európy cez Ukrajinu aj po roku 2024, keď vypršia aktuálne tranzitné kontrakty.

K zníženiu cien energií prispeli aj predpovede počasia, podľa ktorých sa teploty vo väčšine Európy budú naďalej pohybovať nad priemerom.

Trh pozorne sleduje dodávky ruského plynu do Európy. Rusko posledné mesiace obmedzovalo dodávky, aj keď tvrdí, že plní dlhodobé kontrakty. Dodávky cez Ukrajinu na Slovensko sa v stredu opäť znížili po krátkom zotavení. Dodávky cez plynovod Jamal-Európa sú zastavené už viac než 8 týždňov.