Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Cez európske letiská prešli vlani rekordné dve miliardy pasažierov

Letisko v Düsseldorfe, archívna snímka. Foto: TASR/AP Photo

V porovnaní s rokom 2015 tak vzrástol počet cestujúcich v priemere o 5,1 %.

Bratislava 17. februára (TASR) - Európske letiská vybavili v roku 2016 rekordných viac ako dve miliardy pasažierov. V porovnaní s rokom 2015 tak vzrástol počet cestujúcich v priemere o 5,1 %.

Vyplýva to z najnovších celoročných údajov Medzinárodného združenia európskych letísk ACI Europe (Airports Council International Europe), ktoré zbiera štatistiky z viac ako 500 letísk v 45 krajinách Európy. "Európske letiská prelomili minulý rok dvojmiliardovú hranicu, čo je absolútny rekord. Zatiaľ čo geopolitická situácia a terorizmus značne ovplyvnili niektoré letiská, ďalším sa darí rásť. Výsledkom je už tretí rok po sebe nárast pasažierov na európskych letiskách o 5 %," konštatoval riaditeľ ACI Europe Olivier Jankovec.

Letisko v slovenskom hlavnom meste pritom podľa hovorkyne Veroniky Ševčíkovej zaznamenalo za rok 2016 nárast vybavených cestujúcich v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 12,3 %, keďže vlani prešlo jeho bránami 1,76 milióna pasažierov. Zaradilo sa tak podľa nej medzi európske letiská, ktoré dokázali rásť dvojciferným percentuálnym rastom.

"Toto číslo mohlo byť ešte významne vyššie, pokiaľ by geopolitickú situáciu neskomplikovala všadeprítomná hrozba teroristického útoku, ktorá odradila značný počet ľudí od ciest za dovolenkou do tradičných destinácií. To bolo príčinou poklesu v dovolenkovej charterovej preprave," doplnil generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Ivan Trhlík.

Pre porovnanie, napríklad letisko v Prahe vybavilo za minulý rok celkovo 13,07 milióna cestujúcich, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom znamenalo nárast o 8,6 %. Bránami letiska v maďarskom hlavnom meste v Budapešti prešlo na prílete a odlete spolu 11,43 milióna ľudí a oproti roku 2015 to predstavovalo nárast o 11,1 %. Ešte výraznejšie, o 14,5 %, si vlani prilepšilo letisko vo Varšave, ktoré celkovo vybavilo 12,84 milióna ľudí.

Čo sa týka najväčšieho letiska v regióne - letiska vo Viedni, to v minulom roku vybavilo 23,35 milióna ľudí a v porovnaní s rokom 2015 sa počet pasažierov na letisku zvýšil o 2,5 %.