Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Európske veľkoobchodné ceny plynu v stredu predpoludním vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Napätie na Blízkom východe sa totiž opäť vystupňovalo. Pri výbuchu v nemocnici v Gaze zahynuli stovky ľudí, čo vyvolalo obavy z možného prerušenia dodávok ropy z tohto regiónu.

Amsterdam 18. októbra (TASR) - Európske veľkoobchodné ceny plynu v stredu predpoludním vzrástli. Dôvodom boli obavy z rozšírenia konfliktu medzi Izraelom a Hamasom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v novembri na burze TTF v Amsterdame stúpol o 2,05 eura na 50,90 eura za megawatthodinu (MWh) a decembrový kontrakt sa zvýšil o 1,70 USD na 54,60 eura za MWh.

Ceny plynu najprv ráno po otvorení obchodovania klesli, neskôr však otočili svoje smerovanie, zrejme pre obavy z eskalácie konfliktu medzi Izraelom a Hamasom na Blízkom východe. Uprostred týždňa vzrástli aj ceny ropy takmer o 2 %.

Napätie na Blízkom východe sa totiž opäť vystupňovalo. Pri výbuchu v nemocnici v Gaze zahynuli stovky ľudí, čo vyvolalo obavy z možného prerušenia dodávok ropy z tohto regiónu.

Ďalším faktorom, ktorý podporil ceny plynu, sú obavy o bezpečnosť energetickej infraštruktúry v Európe. Švédsky minister civilnej obrany v utorok (17. 10.) uviedol, že telekomunikačný kábel v Baltskom mori spájajúci Švédsko a Estónsko bol začiatkom tohto mesiaca poškodený približne v rovnakom čase ako fínsko-estónsky plynovod Balticconnector.

Fínski vyšetrovatelia tiež uviedli, že identifikovali plavidlá, ktoré sa 8. októbra pohybovali v oblasti, kde došlo k poškodeniu potrubia a kábla, pričom menovali dve z nich - loď plávajúcu pod ruskou vlajkou a plavidlo patriace Číne.

Na druhej strane sa však zvyšujú dodávky z Nórska, čo by mohlo zmierniť obavy z pokračujúcich odstávok plynárenských zariadení v krajine, uviedol analytik firmy LSEG Ulricha Webera.