Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Ekonomika

Európski lídri prijali podľa premiéra vážne rozhodnutia o integrácii

Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Štáty by sa v budúcnosti mali zaväzovať k štrukturálnym reformám, ktoré by zlepšili fungovanie ich ekonomík.

Brusel 14. decembra (TASR) - Dnes ukončený dvojdňový summit Európskej únie (EÚ) síce tematicky nevyzeral veľmi "sexy", boli na ňom však prijaté vážne rozhodnutia o ďalšom prehlbovaní európskej integrácie.

Po skončení rokovania európskych lídrov v Bruseli to dnes vyhlásil premiér SR Robert Fico.

Oblasť vytváranie bankovej únie je podľa neho po dohode o vytvorení spoločného bankového dohľadu rozbehnutá veľmi dobre, európska integrácia však musí pokračovať ďalej. EÚ sa v poslednom čase posunula aj v oblasti koordinácie rozpočtových politík, keď bol prijatý tzv. fiškálny pakt nútiaci signatárov výrazne ozdravovať verejné financie.

"Nestačí banková únia, nestačí fiškálna integrácia. Došlo k dohode, že musí prísť aj ku koordinácii ekonomických politík, aby nedochádzalo k výrazným rozdielom vo výkonnosti ekonomík," upozornil dnes Fico. Štáty by sa v budúcnosti mali zaväzovať k štrukturálnym reformám, ktoré by zlepšili fungovanie ich ekonomík.

"Preto vznikla dohoda, že členské krajiny prijmú s európskymi inštitúciami záväzné zmluvy, v ktorých sa zaviažu k reformným krokom, ktoré by mali zabezpečiť ich konkurencieschopnosť," avizoval šéf slovenskej exekutívy.

V tejto súvislosti sa dostáva na stôl aj téma osobitného eurorozpočtu pre členov eurozóny. "Išlo by o fond, ktorý by vytvorili krajiny eurozóny a ktorý by mohol prefinancovať nevyhnutné štrukturálne zmeny v takýchto krajinách," priblížil Fico.




Členovia eurozóny sú podľa neho pripravení dohodnúť sa spoločne na najpotrebnejších reformách a krajiny, ktoré majú v týchto oblastiach nedostatky by sa následne zaviazali, že ich uskutočnia. Za SR avizoval, že potrebuje minimálne veľkú reformu školstva a zdravotníctva, pričom s príslušnými opatreniami začne vláda v priebehu budúceho roka.

Práve v takýchto situáciách by mal pomôcť nový eurorozpočet, o ktorom sa momentálne diskutuje. "Krajiny, ktoré sa na základe dohody zaviažu, že musia niečo urobiť, by v tom mali byť podporené aj finančne. Nepôjde iba o jednosmerný cestovný lístok, že podpíšem a budem sa trápiť. Musí prísť aj niečo, čo tomu štátu pomôže," vysvetlil premiér.

Napriek tomu, že Slovensko pristúpi k viacerým opatreniam aj samostatne, Fico nevylúčil, že v budúcnosti rovnako ako iné krajiny podpíše s EÚ dohodu o reformách. "Je možné, že ak budú nastavené parametre, aj Slovensku bude ponúknutá dohoda a bude povedané - toto by ste ešte mali urobiť, dohodnete sa s nami? Vtedy bude hlbšia integrácia. Keď si bude každý robiť, čo chce, nemôže to fungovať," dodal.