Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Európski predstavitelia popreli, že sú blízko dohody s Gréckom

Grécky premiér Alexis Tsipras Foto: TASR/AP

V stredu sa začalo v Bruseli nové kolo rozhovorov.

Brusel 28. mája (TASR) - Európski predstavitelia popreli vyhlásenie gréckej vlády, že spolu s veriteľmi začína pracovať na návrhu dohody na technickej úrovni, ktorá krajine otvorí cestu k finančnej pomoci. Zástupcovia veriteľov značili výrok Atén len za "zbožné želanie". informovala o tom agentúra Reuters.

Rokovania Grécka a jeho veriteľov z Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) už štyri mesiace viaznu. Dôvodom sú úsporné opatrenia a reformy, ktoré veritelia požadujú od Atén výmenou za financie. Ich cieľom je skonsolidovať grécky dlh a postaviť ekonomiku na nohy. Grécko však stále zaostáva pri zavádzaní reforiem, aj keď mu dochádzajú peniaze. Ak sa s veriteľmi urýchlene nedohodne, hrozí mu štátny bankrot.

V stredu (27.5.) sa začalo v Bruseli nové kolo rozhovorov a nemenovaný zdroj z gréckej vlády novinárom povedal, že obe strany už začínajú pracovať na návrhu dohody na technickej úrovni, ktorý vraj nezahŕňa požadované znižovanie dôchodkov a platov a stanovuje nižší cieľ pre primárny rozpočtový prebytok.

Ale podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis naopak povedal, že obe strany musia ešte prejsť kus cesty, kým začnú pracovať na návrhu dohody.

"Pracujeme veľmi intenzívne, aby sme zabezpečili dohodu na technickej úrovni. Ale ešte stále tam nie sme," povedal.

Ďalší predstavitelia eurozóny pod podmienkou zachovania anonymity boli menej diplomatickí. Jeden z nich rovno označil vyhlásenia Grécka za nezmysel a druhý len skonštatoval: "Kiež by to bola pravda."



Štátny tajomník gréckeho ministerstva zahraničných Euklid Tsakalotos, ktorý je tiež členom tímu vyjednávačov, pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol, že obe strany diskutujú nielen o podmienkach na dokončenie súčasného záchranného programu, ktorý vyprší koncom júna, ale aj o podmienkach dodatočnej pomoci. Dodal, že konečnú dohodu o pomoci Grécku a jeho ekonomickej budúcnosti očakáva v nasledujúcich dvoch týždňoch.