Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Európsku cenu za podporu podnikania môže získať i projekt zo Slovenska

Foto: TASR/AP

Výhercov každej z piatich kategórií oznámia na prvom zhromaždení malých a stredných podnikov, ktoré sa uskutoční 15. novembra 2012 na Cypre.

Brusel 4. októbra (TASR) - Tohtoročné projekty, ktoré boli nominované na Európsku cenu za podporu podnikania (EEPA), podporili európskych podnikateľov pri zakladaní a zlepšovaní malých a stredných podnikov (MSP), uviedla dnes v svojej správe Európska komisia (EK). Vo štvrtej kategórii projektov Podpora internacionalizácie podnikov bolo nominované aj Slovensko.

Podľa stanoviska EK projekty nominované na EEPA pomáhajú ľuďom zakladať a rozvíjať podniky. Technologické alebo tradičné, miestne alebo medzinárodné. Pri udeľovaní Európskej ceny za podporu podnikania sa uznáva inovácia a odmeňuje úspech verejných orgánov a verejno-súkromných partnerstiev pri podpore podnikov a podnikania na vnútroštátnej, regionálnej a miestnej úrovni.

Výhercov každej z piatich kategórií oznámia na prvom zhromaždení malých a stredných podnikov, ktoré sa uskutoční 15. novembra 2012 na Cypre. Jeden z projektov dostane aj prestížnu cenu poroty.

„Kreativita týchto projektov ukazuje, prečo je využitie podnikateľského ducha také dôležité pre napredovanie európskych podnikov. Tieto projekty, vychádzajúce z osvedčených postupov, nielenže zvýrazňujú, že malé podniky sú hnacím prvkom budúceho hospodárskeho úspechu, ale aj že tento sektor je stále prístupnejší a inkluzívnejší," uviedol o nominovaných projektoch eurokomisár zodpovedný za priemysel a podnikanie Antonio Tajani.

Možnosť zapojiť sa do tejto európskej ceny využilo tento rok v rámci súťaží na vnútroštátnej úrovni viac než 402 projektov. Do súťaže o ceny sa prihlásili projekty z rekordných 30 európskych krajín: zo všetkých 27 členských krajín EÚ, ako aj z Chorvátska, Srbska a Turecka. Porota na vysokej úrovni reprezentujúca podniky, vlády a akademickú pôdu preskúmala 57 národných výherných prihlášok a zostavila zoznam 14 nominovaných v piatich kategóriách.

Ide o kategórie Podpora podnikateľského ducha (4 vybrané projekty), Investície do zručností (2 projekty), Skvalitnenie podnikateľského prostredia (3 projekty), Podpora internacionalizácie podnikov (2 projekty) a Zodpovedné a inkluzívne podnikanie (3 projekty).

Vo štvrtej kategórii je spolu s jedným projektom z Portugalska zaradený aj projekt zo Slovenska s názvom Podpora podnikateliek pri cezhraničnom poskytovaní služieb prostredníctvom poskytnutia zdrojov a výmeny najlepších postupov.

Od roku 2006 Európska cena za podporu podnikania oceňuje excelentnosť pri podpore podnikania a malých podnikov na vnútroštátnej, regionálnej a miestnej úrovni.