Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Európsku komisiu znepokojuje talianska ekonomická a finančná situácia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Talianska vláda nedávno informovala, že znižovanie nového zadlženia v krajine nepôjde tak rýchlo, ako mala v úmysle.

Štrasburg 14. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok prejavila znepokojenie zo stagnujúcej talianskej ekonomickej a finančnej situácie. „Z údajov môže každý jasne vidieť, že sa situácia v Taliansku nezlepšuje,“ uviedol po jej zasadnutí podpredseda EK Jyrki Katainen.

EK pravdepodobne na budúci týždeň prvýkrát posúdi návrhy rozpočtov 19 členov eurozóny na rok 2018 a ich hodnotenie zverejní. Proces bude trvať do leta a v najvážnejších prípadoch môže prísť aj na sankcie. Ale v praxi ich Komisia ešte nikdy neudelila, hoci bod o prekračovaní limitu na výšku verejného dlhu voči hodnote hrubého domáceho produktu (HDP) niektorí členovia už roky neplnia.

Talianska vláda nedávno informovala, že znižovanie nového zadlženia v krajine nepôjde tak rýchlo, ako mala v úmysle. Napriek tomu rozpočtový deficit v tomto roku klesne na 2,1 % HDP a na budúci rok by sa mal znížiť na 1,6 %. Pôvodne sa mal v roku 2018 dostať na 1,2 %.

Taliansko má po Grécku v eurozóne najvyšší verejný dlh. EK očakáva, že zo súčasných 132,1 % HDP sa v nasledujúcom roku zníži na 130,8 %.

Najneskoršie na jar 2018 budú na Apeninskom polostrove parlamentné voľby. Podľa prieskumov má euroskeptické Hnutie piatich hviezd najvyššie preferencie voličov.