Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Európsky fond finančnej stability predĺžil pomoc pre Grécko

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Atény teda môžu v súlade s utorkovou (24. 2.) dohodou ministrov financií dlhšie využívať euroval. Dnes to uviedol Európsky fond finančnej stability (EFSF).

Luxemburg 27. februára (TASR) - Záchranný fond eurozóny EFSF o štyri mesiace predĺžil záchranný program pre Grécko, ktorý sa mal skončiť 28. februára. Atény teda môžu v súlade s utorkovou (24. 2.) dohodou ministrov financií dlhšie využívať euroval. Dnes to uviedol Európsky fond finančnej stability (EFSF). Informovala o tom agentúra DPA.

To znamená, že tranžu vo výške 1,8 miliardy eur zo záchranných úverov pre Grécko, ktorej uvoľnenie bolo pozastavené, by Atény mali dostať v priebehu najbližších štyroch mesiacov, uviedol EFSF. Predpokladom však je úspešné dokončenie rokovaní Grécka s veriteľmi o ďalších reformách. To isté platí pre prostriedky zo separátneho programu nákupu štátnych dlhopisov Európskej centrálnej banky (ECB) v hodnote 1,8 miliardy eur. Ďalšie úvery vo výške 10,9 miliardy eur sú pripravené na záchranu bánk.

"Dnešné rozhodnutie predstavuje dôležitý medzistupeň," uviedol šéf EFSF Klaus Regling. Tým sa stanovil jasný rámec pre ďalšie reformy Atén. V súčasnosti môžu grécka vláda a jej medzinárodní partneri začať pracovať na potenciálnom záchrannom programe, ktorý by mohol nasledovať po skončení predĺženého programu v júni.