Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Európsky parlament schválil rozpočet EÚ na rok 2024

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Po dohode s členskými štátmi z 11. novembra EP sa podarilo získať dodatočných 666,5 milióna eur na svoje priority nad rámec toho, čo Európska komisia pôvodne navrhla v návrhu rozpočtu.

Brusel/Štrasburg 22. novembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu odobrili rozpočet EÚ na rok 2024. Rozpočet má podobu 189,4 miliardy eur v záväzkoch a 142,6 miliardy eur v platbách, informuje spravodajca TASR.

Po dohode s členskými štátmi z 11. novembra EP sa podarilo získať dodatočných 666,5 milióna eur na svoje priority nad rámec toho, čo Európska komisia pôvodne navrhla v návrhu rozpočtu.

Europoslanci zvýšili financovanie programov a politík, ktoré sú kľúčové pre riešenie dôsledkov vojny na Ukrajine a globálnych výziev, a pre podporu mladých ľudí vrátane mladých farmárov.

V súlade s prioritami EP bolo zvýšené aj financovanie programov, ktoré prispievajú k obnove po pandémii nového koronavírusu, boju proti antisemitizmu a posilňovaniu úsilia o zelenú transformáciu.

Zvýšenia, ktoré europoslanci dosiahli, zahŕňajú 250 miliónov eur na humanitárnu pomoc, 150 miliónov na nástroj susedstva, rozvoja a medzinárodnej spolupráce - program Globálna Európa, 85 miliónov na Horizont Európa, 30 miliónov na dopravnú infraštruktúru (nástroj na prepojenie Európy), 60 miliónov na Erasmus+, 20 miliónov na program LIFE, 20 miliónov v prospech mladých farmárov, 10 miliónov na mechanizmus civilnej ochrany EÚ a 10 miliónov eur na vojenskú mobilitu.

Za rozpočet na rok 2024 zahlasovalo 519 poslancov, 79 bolo proti a 30 sa zdržalo hlasovania.

Po dosiahnutí konsenzu o rozpočte na rok 2024 s Radou EÚ europoslanci očakávajú, že do konca roka sa členské štáty dohodnú aj na strednodobej revízii viacročného finančného rámca (VFR) na obdobie 2024 - 2027. Cieľom plánovaného zvýšenia VFR o 66 miliárd eur je poskytnúť Ukrajine strednodobú podporu (50 miliárd eur), zvýšiť flexibilitu a schopnosti reagovať na krízy, posilniť strategickú autonómiu EÚ v roku 2024 a posilniť jej úsilie v oblastiach, ako je migrácia a vonkajšia politika.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)