Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Európsky parlament žiada obmedzenie množstva škodlivých tukov

Ilustračné foto Foto: TASR

Europoslanci si myslia, že označovanie potravín s obsahom škodlivých transmastných kyselín nestačí a EK by mala navrhnúť zákonné limity na tieto látky.

Štrasburg 26. októbra (TASR) – Európska únia by mala obmedziť množstvo škodlivých priemyselne vyrobených tukov v potravinách. S touto výzvou sa dnes europoslanci obrátili na Európsku komisiu (EK).

Europoslanci si myslia, že označovanie potravín s obsahom škodlivých transmastných kyselín nestačí a EK by mala navrhnúť zákonné limity na tieto látky. Únia by sa podľa nich mala inšpirovať Dánskom, ktoré v roku 2003 prijalo zákon obmedzujúci obsah priemyselne vyrobených transmastných kyselín v potravinách na dve percentá.

Podľa europoslancov dánsky zákon znížil počet úmrtí spôsobených srdcovo-cievnymi ochoreniami. Vysoký príjem transmastných kyselín je jedným z faktorov zvyšujúcich riziko infarktu. Ten ročne pripraví o život 660.000 obyvateľov Únie, uviedla EK.

Okrem Dánska prijali národné limity na obsah škodlivých priemyselne vyrobených tukov v potravinách aj Rakúsko, Maďarsko a Lotyšsko.

Transmastné kyseliny sa vyskytujú v mäsových a niektorých rastlinných výrobkoch prirodzene. Najviac sa ich ale nachádza v lacných potravinách v priemyselne vyrobenej forme.