Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Európsky trh zostáva pre Gazprom číslo jeden, vyhlásil šéf spoločnosti

Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller Foto: TASR/AP

V máji tohto roka uzatvorili Čína a Rusko historickú dohodu, keď Gazprom a čínska spoločnosť CNPC podpísali 30-ročný kontrakt na dodávku plynu do Číny v hodnote zhruba 400 miliárd USD.

Moskva 19. septembra (TASR) - Napriek lukratívnej dohode z mája tohto roka o dodávkach plynu do Číny, Európa aj naďalej zostáva pre ruský plynárenský koncern Gazprom "trhom číslo jeden". Povedal to dnes výkonný riaditeľ spoločnosti Alexej Miller. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Európsky trh je pre nás číslo jeden a my sme zasa pre Európu číslo jeden v oblasti dodávok plynu," povedal Miller naznačujúc, že postavenie Európy sa pre Gazprom nemení, napriek významnému kontraktu spred štyroch mesiacov.

V máji tohto roka uzatvorili Čína a Rusko historickú dohodu, keď Gazprom a čínska spoločnosť CNPC podpísali 30-ročný kontrakt na dodávku plynu do Číny v hodnote zhruba 400 miliárd USD (310,75 miliardy eur). V rámci tohto kontraktu by mal Gazprom dodávať do Číny od roku 2018 počas spomínaných 30 rokov 38 miliárd kubických metrov plynu ročne.