Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európsky úrad proti podvodom vyšetruje dotácie pre Babišov Agrofert

Český minister financií Andrej Babiš Foto: idnes.cz

Ide zatiaľ o najvážnejší problém Agrofertu vzhľadom na nejasnosti s využívaním európskych dotácií, ktorému firma českého ministra financií Andreja Babiša musí čeliť.

Praha 5. januára (TASR) - Európsky úrad proti podvodom (OLAF) začal riešiť podozrenie, že firma Agrofert skrytým lobingom zmenila v českej štátnej správe pravidlá čerpania dotácií vo svoj prospech, aby sa dostala k väčšiemu balíku peňazí z eurofondov. Ide zatiaľ o najvážnejší problém Agrofertu vzhľadom na nejasnosti s využívaním európskych dotácií, ktorému firma českého ministra financií Andreja Babiša musí čeliť. Informoval o tom server Neovlivní.cz.

Vyšetrovanie zo strany OLAF odštartovalo podľa zistenia Neovlivní.cz oznámenie, ktoré niekoľkým inštitúciám v Bruseli adresoval koncom minulého roka neznámy odosielateľ. Popisuje v ňom, ako sa manažérovi Agrofertu, ktorý minister financií Babiš napriek vládnemu postu ovláda, podarilo cez štátnu správu pretlačiť zmenu v Babišov prospech bez toho, aby zafungoval akýkoľvek ochranný mechanizmus.

Zapojenie úradu OLAF do prípadu potvrdila Európska komisia vo svojich decembrových odpovediach na otázky výboru pre kontrolu rozpočtu Európskeho parlamentu. "EK už túto anonymnú sťažnosť odovzdala OLAF," uvádza sa v korešpondencii medzi EK a výborom.

OLAF prípad odmietol komentovať, pre Neovlivní.cz uviedol, že sa k žiadnym kauzám nevyjadruje. Je to preto, aby chránili dôvernosť možných vyšetrovaní a právnych krokov, ako aj pre ochranu osobných údajov a procedurálnych práv.

Kľúčovým dôkazom je údajne list, ktorý minulý rok v máji poslal podpredseda predstavenstva Agrofertu Petr Cingr štátnemu tajomníkovi ministerstva priemyslu Tomášovi Novotnému, ktorý je zodpovedný za čerpanie eurodotácií v programe OPPIK vo výške 120 miliárd Kč (4,44 miliardy eur). Cingr, ktorý sa nepodpísal ako manažér Agrofertu, ale ako prezident českého Zväzu chemického priemyslu, údajne v korešpondencii presadzoval zvýšenie hranice čerpania dotácií pre veľké firmy na 40 % alokácie v prvej výzve namiesto Bruselom požadovaných 20 %. Novotný potom zmenu presadil.

Ak by OLAF dospel k záveru, že konanie manažéra Agrofertu bolo nezákonné a navýšenie stropu na sľúbené dotácie neoprávnené, môže to mať na Babišov holding okrem problémov s reputáciou aj praktické dôsledky: Európska komisia môže žiadať vrátenie peňazí.

Agrofert však všetky podozrenia odmietol a Babiš sa od prípadu so skrytým lobingom dištancoval. "Ja o tom nič neviem a nemám s tým nič spoločné," povedal minister financií pre Neovlivní.cz.